ВСС се ослушва за махането на Александров

Ключови лица във Висшия съдебен съвет (ВСС) заявиха преди заседанието му в сряда, че техните действия по отношение на директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров ще се определят от резултатите от приключилата проверка по скандала между него и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Така те дадоха да се разбере, че решението за Александров се отлага най-рано за следващото заседание на ВСС идната сряда и че не са достатъчно убедени, че началникът на следователите трябва да си отиде, въпреки публично отправените към него обвинения за рушвети, лобистки натиск и пр.

Главният прокурор Борис Велчев съобщи, че резултатите от проверката ще бъдат огласени в 10 часа в четвъртък. В отговор на въпрос дали би искал оставката на Александров, той намекна, че не би правил подобно нещо, защото “оставката е личен акт”. Преди ден шефът на следствието бе в кабинета на главния прокурор и след това Велчев не отрече, че са разговаряли и за оттеглянето на Александров.  

До края на проверката не са се появили никакви снимки от Боровец, информира главният прокурор. В разгара на скандала в публичното пространство бяха разменени недомлъвки за някакви компрометиращи снимки от Боровец, на които били запечатани публични лица. Александров обвини заместничката на Овчаров Корнелия Нинова, че му искала въпросните снимки, след което той отрече изобщо да разполага с такива.  

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев каза, че решението му за евентуалното махане на Ангел Александров зависи от резултатите от проверката. Той обаче допълни, че е “изключително чувствителен към уронването на престижа на съдебната власт”.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров е на друго мнение. Той каза, че “интуицията му подсказва да има вяра в следствието”.

Министърът на правосъдието Георги Петканов обясни, че въпросът с оставката на Александров е “много сложен” и той ще мисли по него.

Шефът на следствието може да се оттегли доброволно, като подаде оставката си преди ВСС. Другият вариант е поне пет члена на съвета и министърът на правосъдието да внесат искане за отстраняването му, което да бъде подкрепено от колегите им във ВСС.

При всички случаи очакванията са за “симетрични” последствия за Александров и Овчаров, които почти едновременно излязоха в отпуск в началото на май, твърдейки, че са невинни и че се оттеглят временно до приключване на прокурорската проверка. 

На заседанието си в сряда ВСС прие оставката на варненския окръжен съдия Душана Здравкова, която бе избрана за европейски депутат като водач на листата на партия ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България