Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВСС се отказа да хока протестиращите съдии с цел – "потушаване на напрежението"

Галя Георгиева ще прави лично разследване за събрание в СРС

3 коментара
ВСС се отказа да хока протестиращите съдии с цел – "потушаване на напрежението"

Ден преди обявения протест на съдии и служители в Софийския районен съд (СРС) заради непрекъснатите проверки без да се отчита огромната му натовареност, мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) се отказа от няколко предложения за изразяване на "категорично несъгласие" с протестиращите магистрати и възприе тактика на "потушаване на напрежението".

С 16 гласа "за" срещу нито един "против" Пленумът на съвета реши на заседанието си в четвъртък да публикува на ведомствения сайт обобщена информация за всички решения за целево отпускане на средства и допълнителни щатни бройки на СРС от октомври 2012 г. насам.

"Мисля, че съдиите в Софийския районен съд са интелигентни хора и, след като се запознаят с фактите, те ще преосмислят част от поведението си", предположи Ясен Тодоров, който първи взе думата по тази тема, възмутен, че съобщението за протеста в петък "е пълно с неистини и с откровени лъжи, които заблуждават обществото в България".

Във въпросния текст, публикуван преди ден на Фейсбук страницата на СРС, се казваше, че съдът не получава необходимата институционална подкрепа от съвета за решаване на трупаните с десетилетия проблеми, а в същото време е подложен на непрекъснати проверки, "които поради това не стават основа за анализ и конструктивни решения, а се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта на съда".

"Когато СРС се бореше, за да получи дължимото му се – за съдебни сгради, които ползват не по-малко и СРП, за пари за оборудване, за проблемите със съдебните заседатели и др., ВСС, чиято е отговорността, не предприе никакви реални действия, а гледаше отстрани. Когато дойде време съдебната власт и в частност ВСС да решава проблемите на СРС, и ние изискваме това от ВСС, ни показват, включително и с участието на прокуратурата, че трябва да мълчим и да не надигаме глава. Показват ни го тези, които са призвани да бранят съдийската независимост. Съдиите и служителите от СРС няма да позволят да се запази това уродливо състояние", се посочваше още в съобщението с мотивите за протеста.

Именно тази час предизвика сериозно негодувание от страна на някои от най-изявените представители на мнозинството на ВСС – Тодоров, известната с близостта си до главния прокурор Галя Георгиева, представляващият съвета Димитър Узунов.

ВСС ще оборва доводите на съдиите с "конкретни цифри"

Първоначално Тодоров предложи съветът да изрази "категорично несъгласие" с мотивите на протестиращите съдии, посочвайки "конкретни цифри": в началото на мандата на настоящия състав на ВСС щатната численост на СРС е била 139 души, а сега е 187; натовареността тогава е била 108 дела на съдия, а сега – 72; по брой свършени дела от магистрат натовареността е била 72, а сега е 38; след проведени конкурси са назначени 37 нови съдии, а 22-ма са преместени от други съдилища; назначени са и 121 съдебни служители.

"Не е вярно твърдението, че Софийският районен съд финансово е зарязан", възмути се още Ясен Тодоров, пресмятайки, че през последните години на СРС са отпуснати 15 млн. лева, основната част от които за ремонт и преместване в новата сграда с решения на правителството.

Като привилегии за работещите в най-големия и натоварен съд в страната той посочи факта, че магистратите в него са с по-висок ранг от този на останалите районни съдии и заплащането им е по-добро. Затова и заключи, че "аз лично мисля, че зад този протест стоят други цели", без да уточни какви.

В изброяване на решенията на ВСС по отношение на финансовото и кадровото осигуряване на СРС мина и изказването на Димитър Узунов, който изтъкна, че въпреки това приходите на съда намаляват, а разходите му растат. Накрая и представляващият съвета обобщи, че "ВСС е направил всичко необходимо за функционирането на Софийския районен съд и в този смисъл претенциите на магистратите и председателя са необосновани".

Галя Георгиева иска "сериозни мерки" срещи шефа на районния съд

Най-остра бе реакцията на председателя на дисциплинарната комисия в Съдийската колегия Галя Георгиева, известна с близките си отношения и позиции с главния прокурор Сотир Цацаров. Тя разкритикува работата на шефа на СРС Методи Лалов, питайки го задочно кога ще обяви нови конкурси в съда, след което призова колегите си да предприемат "сериозни мерки" спрямо него.

На обратното мнение бяха Галина Карагьозова, Соня Найденова и Калин Калпакчиев, които призоваха колегите си да не приемат никакви негативни становища срещу мотивите на съдиите от СРС, а просто да публикуват представената по време на заседанието информация.

Освен това Калпакчиев обясни напрежението в Районния съд с непрекъснатите проверки в съда, последната от които бе разпоредена по сигнал на главния прокурор. По негов сигнал преди три дни бе образувана и дисциплинарка срещу съдия Мирослава Тодорова.

"Ние непрекъснато ги заливаме с проверки. Има ли предложение на Инспектората за дисциплинарно наказване на съдия от друг съд", риторично попита той, отбелязвайки, че не е известно Инспекторатът към ВСС да е правил проверка на продължителността на делата в СРС и градския съд в досъдебната им фаза, за която отговаря прокуратурата.

Цацаров отрича да е провокирал новите проверки в СРС и СГС

"Една лъжа, повторена 100 пъти, няма да стане истина. Главният прокурор никога не е искал проверка на който и да е съд", репликира го Цацаров с уточнението, че е изпратил на Съдийската колегия справка със забавени дела, но не е искал проверка.

"Не мога да приема довода, че нямам право или че прокуратурата проверява съда", добави главният прокурор с аргумента, че както всяка страна в процеса има право да си търси правата при забавено дела, така може да го прави и държавното обвинение.

След което се обърна към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов с въпроса дали е получавал някакви сигнали за ескалиращото напрежение в СРС: "Какви са сигналите и имало ли е въобще отправени сигнали от колеги съдии, които да покажат какво точно става и къде бъркаме ние, защото ние сме направили едно, второ, трето, десето, но и ние не сме безгрешни?"

"Вие сте изискал информация от градския и районния прокурор за продължителността на делата. Това е проверка. Вие проверихте ли продължителността на досъдебната фаза на тези дела", отвърна му обаче Калпакчиев, на което така и не получи конкретен отговор от Цацаров – установил ли е някакво забавяне още в досъдебната фаза на делата от справката му, провокирала последната проверка на СРС и СГС.

"Не натрапвайте тезата за война на прокуратурата със съда, не натрапвайте тезата за война на главния прокурор със съдии. Малко повече съм бил съдия от вас, знам как се демонстрира уважение към съда", каза на свой ред главният прокурор, добавяйки, че на Калпакчиев му била удобна тази теза – "на вас, и на малката група съдии около вас, които се титуловате съдиите в България, но не сте съдиите в България, а сте съдии в България".

Лозан Панов: Съдийската колегия беше сезирана с информация от вас

Размяната на реплики между двамата бе прекъсната от изказването на Лозан Панов, който се обяви за цялостен одит на СРС, който да помогне за решаване на организационните проблеми в съда, но също обори твърдението на Цацаров, че проверките в двете съдилища не са по негово искане: "Съдийската колегия беше сезирана с информация от вас, която е въз основа на проверки, които вие сте направил и установени от вас просрочия по конкретни дела."

В крайна сметка надделя мнението да не се влиза "в тона на призива за протест" и ВСС да не изразява несъгласие с мотивите на съдиите, а само да ги информира за всички свои решения по отношение работата на Софийския районен съд.

"Натрупа се достатъчно емоция и не мисля, че на думите на автора на призива трябва да се отговаря със същата емоция", обобщи темата главният прокурор, допълвайки че в противен случай комуникацията между съвета и СРС ще влезе в "спирала".

Това успокои дори и Галя Георгиева, която все пак се закани да поиска протокол от председателя на районния съд Методи Лалов от проведено в сряда събрание, на което имало реплика, че "повечето тук (във ВСС) сме от селски съдилища". Целта ѝ е да установи кой е организирал събранието, кои съдии са присъствали и какво се е обсъждало на него.

След края на заседанието представляващият съвета Димитър Узунов увери журналистите, че макар мнозинството му да не е съгласно с мотивите на протестиращите съдии, те ще бъдат поканени на разговор в петък, след като се съберат пред сградата.

"В диалога се раждат аргументите и по-силните аргументи побеждават. Е, разбира се, във Висшия съдебен съвет не е точно така, но по-важното е, че Методи Лалов трябваше да бъде изслушан, за да изложи своята позиция", коментира пред медиите и председателят на ВКС Лозан Панов.

Той визираше скорошния случай, в който шефът на СРС бе поканен от правосъдния министър в оставка Екатерина Захариева да изложи пред ВСС неговата гледна точка за проблемите със забавените дела в съда, но членовете на съвета така и не благоволиха да го изслушат.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Boriana Boneva
  #3

  Мога да се похваля че имам сносна правна култура за човек който не е правист. Макар да зная в общи линии кои са функциите на ВСС, все повече поради неговата политика се питам - а защо ни е ВСС. Той повече пречи отколкото да помага. Създава повече проблеми отколкото да ги решава. Всичко това според мен е защото ВСС е повече политически орган отколкото съдебен. Място за висока кариера често пъти на не до там морално доказали се прависти с образование получено в не до там престижни правни факултети. Всъщност какво да говорим за последното- та нали министър сега им е възпитаничка на треторазрядния правен факултет на Пловдивкия университет бивш юристконсулт.

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #2
 3. Лизи Гугуткова
  #1

  Samuil Petkanov: "До 2054 ще екстрадираме Цветан Василев от Сърбия, ще хванем Борисов, че е укрил данъци 3000 лева и на Пеевски ще му съборим незаконното остъкление на единия балкон" - кандисал в духа на празничното дарение Сотир Цацаров. Асоциацията на кумовете в България дари 30 тона кумова срама на Прокуратурата Коледна щедрост

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.