ВСС се похвали с повече наложени наказания

ВСС се похвали с повече наложени наказания

Настоящият състав на Висшия съдебен съвет се похвали в сряда с двойно увеличение на образувани дисциплинарни производства спрямо своите предшественици. Общо 125 дисциплинарни производства са разгледани от октомври 2007 година, когато сегашните членове встъпиха в длъжност. Общо 18 от тях са за случая "Красьо".

За трите години, през които просъществува предния ВСС, бяха разгледани 70 дисциплинарни производства. Статистиката бе представена като част от отчетния доклад на т.нар. правителство на съдебната власт, който трябва да бъде внесен в Народното събрание.

Сегашният ВСС е уволнил дисциплинарно 17 души, а предишният - 10. Единственото отменено от Върховния административен съд уволнение бе на прокурора Николай (Коко) Ганчев.

По-голяма част от наложените наказания срещу магистрати на този ВСС са за неизпълнение на служебните задължения и уронване престижа на съдебната власт.

Според шефът на дисциплинарната комисия на съдебния съвет Петър Стоянов активизирането на ВСС е довело и до повече наложени наказания от шефовете на съдилищата.

Председателстващият съвета Анелия Мингова отбеляза като едно от нещата, свършени от ВСС през 2009 година, четирите въведени в съдилищата програми за управление на делата и централно базирания интерфейс в Интернет.

По думите ѝ ВСС и министърът на правосъдието Маргарита Попова са с едни и същи разбирания по отношение на съдебната реформа и по това, че трябва да се възстанови почти разрушеното доверие на обществото във ВСС.

Мингова отчете и намаляване на субективизма при оценяване работата на съдиите заради последните промени в Наредбата на съвета за атестирането.

Споделяне

Още по темата

Още от България