ВСС се снима за довиждане с Таня Райковска

Снимката за довиждане с Таня Райковска

С почести и обща снимка за довиждане Висшият съдебен съвет изпрати в четвъртък към Конституционния съд Таня Райковска, която досега беше заместник-председател на Върховния касационен съд.  Тя получи и отличието "личен почетен знак първа степен златен" за заслугите си към съдебната система.

Аргументите бяха изчетени от представляващия член на ВСС Соня Найденова: "В цялостната си дългогодишна работа като магистрат съдия Райковска спомагаше за запазване на авторитета не само на ВКС, но и на съдебната система като цяло. Изразяваме нашето удовлетворение, че във ваше лице българската съдебна власт продължава традицията на достойно представително в Конституционния съд".

Найденова допълни, че Райковска е един от достойните юристи в съдебната система, с изключителни професионални и нравствени качества.

Само два гласа не стигнаха на Райковска преди година да стане шеф на Върховния касационен съд. После бе избран Лозан Панов, който подпомогна изпращането на съдийката към Конституционния съд, за да консолидира властта си върху ВКС. Таня Райковска е известна с много добрите си контакти със сегашното мнозинство във ВСС и с главния прокурор Сотир Цацаров. Тя имаше значително влияние във ВКС.

Издигането ѝ за шеф на върховния съд преди година разцепи консенсуса между върховните съдии и попречи на избира на предварителния фаворит Павлина Панова. След почестите по изпращането Райковска благодари на ВСС и отбеляза, че 35 години е в съдебната система и за нея този "златен знак" значи много.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?