ВСС се задейства по сигнал на близки до Пеевски медии срещу Лозан Панов

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще разгледа сигнал на гравитиращ около Делян Пеевски сайт срещу шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, става ясно от дневният ред на заседанието в четвъртък. От начина, по който е оформена точката, не става ясно какъв точно е сигналът срещу Панов.

"Разглеждане на преписка № ВСС–7013/25.05.2017 г., образувана по писмо от "Информационна агенция Блиц", представлявано от Ивайло Крачунов", пише в дневния ред на пленума на ВСС.

Обяснение може да се намери в самото издание. На 11 юни сайтът е публикувал статия със заглавие "Управителят на Блиц Ивайло Крачунов внася заедно с Илиана Беновска (водеща в Канал 3 -бел.ред.) сигнал във ВСС срещу безумията на Лозан Панов".

"Вече сезирах преди две седмици етичната комисия към ВСС за това, че Лозан Панов посещава политически мероприятия, както и хора от "Дай България"", казва Крачунов. По неофициална информация става дума за участие на Панов в митинга през март пред президентството в защита на прогонения от България католическия свещеник Паоло Кортези. Митингът нямаше политически искания, но в него участваха и политици от "Нова република" и "Да, България".

Внасянето на сигнала от страна на Крачунов обаче се случва в началото на юни, когато напрежението между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВКС Лозан Панов рязко се повиши по повод настояването на Панов за независимо разследване на аферата "ЦУМ-гейт" за частната среща на Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в офиса на червения функционер Георги Гергов. На последвала среща с президента Румен Радев шефът на ВКС предложи промени в конституцията, които да премахнат недосегаемостта на главния прокурор, както и изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

Според близкия до Пеевски сайт това е опит за "удар" срещу прокуратурата.

"Прави се опит за един много неприятен сценарий срещу главния прокурор и прокуратурата с главни действащи лица Лозан Панов, кръгът около "Капитал" и гравитиращите покрай тях протестъри. Това, което няма да стане е те да постигнат победа и да нанесат удар на прокуратурата", казва Крачунов.

По-нататък той заявява (всички цитати са в оригиналния им вариант-бел.ред.):"Надявам се поне една морална отговорност да понесат тези хора, но виждаме, че те не само не понасят това, а триумфират по националните телевизии и разполагат с неограничена медийна власт. Подобна обществена заблуда може да се спре като има трибуна като Канал 3, като информационна агенция "Блиц", като вестник "Телеграф", които показват другите гледни точки. Като гражданско общество реагираме всеки ден и разкриваме безобразията, ползата е, че информираме българските граждани като показваме скритата истина за Лозан Панов, за "Капитал", за Калин Калпакчиев. Вече сезирах преди две седмици етичната комисия към ВСС за това, Че Лозан Панов посещава политически мероприятия, както и хора от "Дай България".

В тази статия Крачунов допуска, че целта на лидера на "Да, България" Христо Иванов е да стане главен прокурор и да свали обвиненията срещу собственика на "Икономедия" Иво Прокопиев.

Още през май близките до Пеевски сайтове започнаха да пишат, че мнозинството във ВСС има готовност да започне процедура по отстраняването на Лозан Панов. Последва затишие. До края на мандата на настоящия състав на ВСС има три месеца и една седмица, които са напълно достатъчни за провеждане на една бърза процедура. Накрая указът за отстраняване трябва да бъде подписан от президента Румен Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България