ВСС ще гласува кандидатурата на Георги Колев след седмица

ВСС ще гласува кандидатурата на Георги Колев след седмица

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще подложи на гласуване кандидатурата на съдия Георги Колев за шеф на Върховния административен съд (ВАС) на извънредно заседание следващия понеделник - 15 ноември.

Зад него застанаха 17 от членовете на съвета, включително главният прокурор Борис Велчев и представляващата ВСС Анелия Мингова. В подписката липсва името на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев и трима от представителите на съдебната квота.

За безалтернативността на кандидатурата на Колев първо писа Mediapool преди 10 дни. Основният мотив за издигане на неговата кандидатура е, че като председател на градския съд той "създава атмосфера на спокойствие сред магистратите и административния персонал, изразява открито позицията си, умее да изслушва колеги и служители".

В края на миналата седмица стана ясно, че има сериозно разминаване на данни за собствеността, описани в декларацията на Колев пред Съдебната палата за 2010 г. и данните, вписани в имотния регистър.

Съдия Колев е женен за Нели Русева, която е нотариус в София. В имотните декларации на магистрата се вписват и нейните доходи. В последната си декларация Колев е написал, че жена му е придобила 64 кв. м. земя в Твърдица за 8000 лева и безвъзмездно придобити други 2500 кв. м.

Справка в имотния регистър показва, че общата площ на закупените от Русева терени в родната ѝ община Твърдица е 60.5 дка., а общата стойност на сделките - 8585 лева. Това означава, че съпругата на Колев е купила 60 декара по 14 стотинки за квадратен метър. Самият Колев коментира, че нищо не е укрил и справката от имотния регистър за 60.5 декара е вярна.

В същото време той настоява, че е вярна и декларацията му пред Сметната палата, която, според обясненията на съдия Колев, е изготвена от главния счетоводител, но той лично я е проверил и подписал.

Той заяви, че доходът на съпругата му за 2006 г. е бил 95 000 лв.; за 2007 г. – 138 000 лв.; 2008 г. - 328 000 лв.; 2009 г. – 288 000 лв., а от началото на 2010 г. досега - 170 000 лв. Или общо 1.019 млн. лева за по-малко от 5 години.

Колев бе избран за председател на Софийския градски съд на 1 юли 2009 г. след балотаж с минимално необходимото мнозинство от 13 гласа. Вотът премина под почти неприкрития натиск на Брюксел да не се преизбира близкият до ДПС Светлин Михайлов, чието име бе свързано с няколко корупционни скандала, но нито един не се потвърди официално.

Досегашният председател на ВАС и сегашен омбудсман Константин Пенчев критикуваше избора на Колев за председател на СГС като предизвестен. След вота във ВСС Константин Пенчев обясни, че "в съдебната система кадрува приятелски кръг, съставен от членове на ВСС и други високопоставени и не чак толкова високопоставени юристи, които от години си плетат пъзела".

Неофициално сред магистратските среди се говори, че Колев е кандидатура на ГЕРБ, а ВСС е "принуден" да се съобрази под заплаха от предсрочното му разпускане, което зависи от парламентарното мнозинство на ГЕРБ.

Самият Георги Колев заяви пред Mediapool, че подобни твърдения са несериозни и не възнамерява да ги коментира.

Изборът на шеф на ВАС ще стане от съдебен съвет в непълен състав. Парламентарното мнозинство вече година не е попълнило своята квота от двама души, подали оставка заради "лобиста" Красьо от Плевен. След оставката на бившия вече шеф на ВАС Константин Пенчев, който стана омбудсман, броят на членовете на ВСС падна от 25 на 22 -ма.

Споделяне

Още по темата

Още от България