ВСС ще гони съдия Румяна Ченалова до дупка

Румяна Ченалова

Висшият съдебен съвет отказа да оневини съдия Румяна Ченалова по дисциплинарното производство за т.нар. “македонска афера”, въпреки че случаят изглеждаше изяснен, а съдийката – невинна.

Още през 2013 година македонските власти изпратиха в България уведомление, че са образували наказателно производство срещу съдия Ченалова по разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак 2000".

Делото в Македония се води още от 2004 г. за източване на общо 8 млн. евро от тютюневата компания. Македонските медии съобшаваха, че управителят на фирмите "Интернационал 7" и "Македония табак 2000" Милорад Китановски е прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

Съществуват данни, че по онова време Румяна Ченалова в качеството си на адвокат на "Македония табак 2000" е признала, че компанията има дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската офшорка Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. Македонските власти разследваха дали това признание не е фиктивно с цел да се източват пари от компанията.

В крайна сметка през 2014 година македонските власти уведомиха, че наказателното преследване срещу съдия Ченалова по този случай е прекратено и срещу нея липсват доказателства за извършено престъпление. Поради тази причина дисциплинарният състав във Висшия съдебен съвет препоръча съдия Ченалова да не бъде наказвана.

Окончателното решаване на този казус във ВСС обаче съвпадна с много лош момент от кариерата на съдийката. По нея бяха образувани няколко дисциплинарни производство, след като бе обявена за “гнила ябълка” от френския посланик Ксавие дьо Кабан. Неотдавна прокуратурата ѝ предяви и обвинения.

В рамките на тази конюнктура в четвъртък ВСС отказа да я оневини по македонския случай и върна казуса за ново разглеждане от дисциплинарния състав. Това означава, че има голяма вероятност съдия Ченалова да отнесе дисциплинарно наказание и по случай, за който вината ѝ не бе доказана.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?