ВСС ще избира шефа на ВАС, докато върховните съдии са в отпуска

ВСС ще избира шефа на ВАС, докато върховните съдии са в отпуска

Настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) успя да надскочи дори себе си в четвъртък, приемайки първо, че има моралното право да избере следващия председател на Върховния административен съд (ВАС), а после реши изборът да се проведе на 11 септември – в разгара на отпуските на върховните съдии. Решението бе предложено без никакви публични аргументи от сегашния шеф на съда Георги Колев и бе подкрепено от 13 членове на ВСС. Едва шестима бяха “против“.

В своя доклад Европейската комисия обяви две ключови препоръки към България – прозрачен избор на състав на следващия ВСС и на следващия шеф на ВАС.

Офертите за дата

Ресорната комисия на ВСС беше предложила три вариант за дата за избор. Първите два от тях предполагаха, че този съдебен съвет няма да проведе ключовия за системата избор, а само ще предложи кандидатите. Третият вариант бе изборът да се проведе на 21 септември, т.е. в мандата на сегашния ВСС. Минути преди началото на дискусията се появи и четвърти вариант, предложен от Георги Колев – изборът да се проведе на 11 септември. Той така и не обясни защо прави това предложението, но пък точно то се прие от бетонното мнозинство в съвета.

При положение, че Колев не даде аргументи, единственото възможно обяснение остана, че съдиите от Върховния административен съд не бива да участват пълноценно в дискусията.

С последните промени в Закона за съдебната власт пленумът на Върховния съд получи възможност да издига кандидати за председател. И докато това все пак зависи от желанието на съдиите, то изслушването на издигнатите кандидати по закон е задължително. Върховните съдии трябва да дадат своята оценка за номинираните. Какво се получава, след като изборът ще се проведе на 11 септември?

Процедурата по одобряване на кандидатите пред ВСС приключва на 25 юли. След тази дата Пленумът на ВАС може да ги изслуша. Всички съдилища в страната са в официална съдебна ваканция през август. До 4 септември кандидатите трябва да получат всички въпроси, на които трябва да отговарят. До 8 септември те трябва да отговорят на тях. Шести септември е официален почивен ден и много хора ще слеят отпуските си. Девети и десети септември са събота и неделя. Изборът е на 11-и в понеделник.

Върховният административен съд започва заседанията си на 18-и септември. До тази дата повечето съдии са в планиран отпуск. Именно поради тази причина ресорната комисия на ВСС предложи датата 21 септември.

Въпреки отпуските Пленум на ВАС вероятно ще се проведе. Въпросът е кои съдии ще присъстват, за да оценят кандидатите. Несъмнено мнозинството във ВСС ще има свой кандидат, който ще бъде толериран от Георги Колев. С налагането на този график за инакомислещите върховни съдии мачът вече изглежда свирен и те надали ще прекъснат планираната си отпуска, за да гледат това представление. С това и цялата идея за съдийско самоуправление, която залегна в закона, стана жертва на презастраховането на мнозинството във ВСС.

Дебатът във ВСС

Дебатът започна с изказването на Калин Калпакчиев, че този ВСС няма моралното право и капацитета да извърши този избор. “Ние се проваляме в тези процедури и това е констатирано от ЕК. Нека отложим с надеждата, че следващият съвет ще се справи“, каза той.

Георги Колев го репликира с думите, че не разбира защо Калпакчиев още не си е подал оставката, след като мисли така. “Този съвет има пълното морално и законово основание да проведе тази процедура“, каза Колев. Калпакчиев му отвърна, че Колев най-малкото трябва да даде отчет за свършеното, а ВСС да изготви профил какъв да бъде следващият председател. Шефът на ВАС отговори, че отчет на Калпакчиев не дължи и се съмнява, че човек като него може да изготви профила.

“Капацитетът ни стига поне до там, че да кажем, че кандидатът трябва да е безспорен авторитет в административното правораздаване, защото г-н Колев бе избран, без да има и един ден като административен съдия и не ми е известно за целия си мандат да е написал и едно решение“, отговори му Калпакчиев.

Юлия Ковачева и Галина Карагьозова обясниха, че е добре следващият ВСС да избера шефа на ВАС, защото следващият съвет ще работи с този човек.

Галя Георгиева се включи с твърдението: “След като ние в този състав избрахме г-н (Лозан) Панов (за шеф на ВКС) и г-н Калпакчиев е толкова доволен от този избор и работи толкова добре с него, значи ние все пак имаме пълното морално право да изберем и председател на ВАС“. Междувременно Георгиева обвини Калпакчиев, че подсказвал на журналист от “Дневник“ какви заглавия да си слага по дописките.

Юлиана Колева обаче отговори на Галя Георгиева, че мнозинството е толкова недоволно от собствения си избор с Лозан Панов, че изглежда само признава, че няма възможности и капацитет да направи нормален избор. Разговорът продължи в този дух и вече бе ясно, че този ВСС ще се нагърби със задачата да избере следващия шеф на ВАС. Оставаше да се разбере само кога точно.

Първи въпросът повдигна бившият съдия от ВАС и настоящ шеф на ВКС Лозан Панов. Той напомни, че 11 септември е в отпускарския сезон. “Дайте възможност на колегите от ВАС да говорят с кандидатите, ако ви интересува самоуправлението“, призова той на няколко пъти.

Георги Колев: Нищо не чувам

Опозицията във ВСС поне пет пъти обясни на Георги Колев аргументите си защо комисията е препоръчала изборът да е на 21 септември – за да се даде възможност на съдиите да участват в изслушването, тъй като преди това са празници и много хора са в отпуска. Поне четири пъти Георги Колев повтори, че не е чул никакви аргументи за 21-ви септември, та затова той предлагал да е 11-ти. После попита защо да не е на 14-ти, например.

“Който съдия го интересува, той ще дойде (на изслушването - б.р.). Вярвайте ми, това, което предлагам, е съобразено с много, много колеги от ВАС. Те са достатъчно заинтересувани. Ако не се интересуват, то никой не може да ги принуди да направят изслушване. (Защо предлагам 11-ти ли – б.р.) Може би не искам да е точно накрая на мандата“, каза Колев.

“Ако мнозинство налага своето мнение, без да дава аргументи, това не е разумно водене на диалог. За всички остава впечатление, че това е диктат на мнозинството, мнението се налага ето така, просто напук“, каза Панов.

Въпросът обаче беше решен. Милка Итова призова опозицията да спре да повтаря едно и също, а Галя Георгиева нарече “безсмислени разговори“ репликите на Лозан Панов и Калин Калпакчиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България