ВСС ще купи 50 нови автомобила, 13 от тях взима за себе си

снимка БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви обществена поръчка за купуване на 50 автомобила, от които 13 ще вземе за себе си, а останалите ще раздаде на другите институции в системата. Заложената средна цена на автомобил е 40 500 лв, колкото струва приличен автомобил в средния клас. Това означава, че ВСС ще похарчи над 2 милиона лева за автомобили през тази година.

Представляващият член на ВСС Боян Магдалинчев обясни, че най-вероятно новите автомобили ще излязат по-евтино от заложената цена.

Причината съдебната власт да си купува нови коли е, че автопаркът е остарял – средната възраст на автомобилите в система била над 10 години. След като новите бъдат купени, старите автомобили, които все още стават за нещо, ще бъдат разпределени на съдилища и прокуратури, които имат нужда от тях.

Членовете на ВСС използват Фолксваген Пасат на малко над 5 години и имат шофьори.

В началото на май ВСС се хвана да пише стратегия как да подобри енергийната ефективност на съдебната система. Това включва от поставяне на соларни панели върху покривите на съдебните палати до покупка на електрически автомобили. Една от причините е, че пътуването с коли с двигател с вътрешно горене излизало много скъпо. За 40 500 лв без ДДС обаче е невъзможно да се купи електрически автомобил, който да има размера на колите с конвенционални двигатели.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?