По идея на Цацаров

ВСС ще моли Борисов и Горанов да решат сградния проблем на спецсъдилищата

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) излъчи в четвъртък делегация, която по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров да потърси среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да ги помоли да решат сградния проблем на спецсъдилищата. Това реши Пленумът на съвета, след като изслуша шефовете на спецсъда, апелативния спец съд и двете спецпрокуратури – Георги Ушев, Даниела Росенова, Иван Гешев и Даниела Попова.

Повод за поканата към четиримата бе безпрецедентното писмо на спецпрокурорите, с което те наскоро помолиха Цацаров да ходатайства за решаването на сградните и кадрови затруднения на колегите им от двете спецсъдилища, възникнали с влизането в сила на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които на спецмагистратите бяха прехвърлени и делата за корупция по високите етажи на властта.

Както е известно, председателят на спецсъда Ушев вече поиска от Съдийската колегия на ВСС да увеличи щатовете за съдии с 15 бройки, но тя отложи решението, докато от ръководството на съдилището не предоставят подробни разчети за натовареността си по новия НПК.

"Ние сме много натоварени и недоумявам защо трябва да го обяснявам на съдийската колегия. През 2012 г. започнахме 11 съдии и 25 служители, сега сме 19 съдии и натоварването ни е в пъти повече от това на останалите окръжни съдилища в страната", обърна се шефът на спецсъда към съдебните кадровици, цитиран от сайта "Дефакто".

Той подкрепи твърдението си с пример – делото "КТБ", по което има 18 подсъдими, а материалите по него са събрани в 863 тома. Посочи и друг процес, по който имало 28 подсъдими, както и казус от 1150 тома с 10 подсъдими. Пресметна и, че при приблизително 210 работни дни годишно, в спецсъда имало негов колега, който заседавал в цели 202 дни.

"Прокуратурата увеличава щата си с 40 бройки, докъде ще позволите да стигне тази ножица като разлика в съда оставям на вас да прецените, но съдът ще блокира. Проблемът е огромен и е на обществото. Правим всичко възможно да го решим, работим по 8-10 часа на ден, а и в събота и в неделя, но сме само 19 човека. Процесите ще се отгалат поради липса на съдебни зали. Съдиите, за да не бъдат наказани, ще насрочват делата в срок, но няма как да ги гледат. Нашите дела не могат да се сравняват с тези за ПТП (пътно-транспортно произшествие). Доколкото разбирам, за сградата имаме разбиране, но кадрите? Двата процеса трябва да вървят паралелно, иначе ще потънем", подхвана доста остър тон Ушев.

По повод липсата на зали някои от членовете на съвета се сетиха, че проблемът би могъл да се реши с изваждането на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) от сградата, в която се помещават и спецмагистратите.

"За мен най-реалистичният и бърз вариант е преместването на ДКСИ, помещенията ще са достатъчни за кабинети и пространства за съхраняване на делата. За съдебни зали има варианти за пристрояване, на първия етаж на мястото на апелативната спецпрокуратура два кабинета могат да се обособят в една зала, като се избият стените", предложи Боряна Димитрова от съдийската колегия.

И след това попита Ушев: "Нямам грам съмнение, че сте натоварени, тези дела преди ги гледахме ние в окръжните съдилища. Но за да вземем правилно решение за щата на съдиите, ми се искаше да видя колко дела средно на месец гледат, за вас има подозрение, че приключвате голяма част от делата със споразумения. Какъв е процентът на разрешенията на спецразузнавателни средства (СРС) спрямо останалите дела?"

Шефът на спецсъда пък ѝ отговори, че "огромният брой споразумения идва от това, че броят на подсъдимите е огромен – част от тях сключват споразумения още на досъдебно производство, но срещу останалите делото от общ характер продължава". Добави и, че тежките дела за данъчни измами за милиони не приключват със споразумения, както и че исканията за СРС-та са около 3000 за м.г., но през тази очаква 80% от всички подслушвания да минат през спецсъда.

"Ще разкажа за моето дело, то приключи с присъда срещу 12 човека – организирана престъпна група за 10 г. престъпна дейност за всеки от тях, отделно вторични престъпления. Съдебното следствие ми отне над 3 г., над 60 заседателни дни, половината бяха оправдани, половината осъдени. Два месеца ми отне да се подготвя за присъдата преди да я прочета, 4 месеца да напиша мотивите – работех от 17.00 часа до 2.00 часа сутринта", разказа още Ушев.

Даниела Марчева обаче го репликира, че според официалната статистика на съдия от Софийския градски съд се падат по 5.30 дела от общ характер на година, а на колега от спецсъда – по 1.77.

"Колега Ушев, не ми хареса началото на вашето изказване, че подценяваме работата на специализирания съд. Нека ви напомня, че преди да ви има, ние гледахме тези дела, а сега те идват във ВКС. И не ни обяснявайте за 6000 страници, защото половината от тях сигурно са фактури, които не гледате вие, а вещите лица", подразни се Севдалин Мавров.

"Няма значение кой какви дела е гледал, нито че промените (в НПК) са атакувани пред Конституционния съд. Истината е, че с тази база и тези кадри съдът не може да правораздава със сегашната си компетентност, колкото и да ви е смешно това. За това дайте да търсим прагматични решения, не се бъркам на съдийската колегия! Предлагам да се приеме решение, с което част от нас да бъде упълномощена – представляващият, председателят на ВКС и моя милост, ако прецените, плюс Диков, да поиска спешна среща с министър-председателя и с финансовия министър. Ние трябва също да си мръднем пръста. Да се иска сграда в нормални условия да се изнесе ДКСИ, в противен случай този съд ще блокира", намеси се Цацаров с уточнението, че "единствената причина, поради която си позволих предложението, е, че след малко заминавам за чужбина".

След това Пленумът на ВСС прие предложението му да даде мандат на Боян Магдалинчев, Лозан Панов, Цацаров и Евгени Диков да търсят помощ от правителството за решаването на проблема.

"Първата вълна нови дела ще дойде в специализираната прокуратура, после ще отиде в съда. Но ако той не бъде обезпечен в нормални граници, ще има колапс на системата, независимо дали нашият проблем ще бъде решен или не. Все едно да те бомбардират, а ти да стоиш и броиш снарядите", допълни образно картината шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, известен с колоритните метафори, които използва.

По думите му спецсъдът "гледа дела с 43 подсъдими, сметнете си броя на защитниците и си представете в каква зала може да се проведе такова заседание. Въпреки това тези хора работят в тези условия, аз съм потресен как са търпели толкова години това. Станали са по-корави, няма да пречупят, но може чисто медицински да се счупят. Работят в събота и неделя, получавам съобщения за резултати от мерки за неотклонение в 1.00-2.00 часа сутринта".

Председателят на ВКС Лозан Панов пък коментира, че не приема критиките, че Съдийската колегия не предприема мерки, за да реши кадровия проблем в спецсъда, тъй като това трябва да се прави не само на база предоставени данни, а и след анализ. И допълни, че парламентът е трябвало да помисли и за промени в НПК от гледна точка и на кадровите и сградните въпроси.

Още по темата
Още от България