ВСС ще настоява за 100 милиона лева по-голям бюджет

ВСС ще настоява за 100 милиона лева по-голям бюджет

Новият Висш съдебен съвет (ВСС) държи да получи над 100 милиона лева повече за бюджета на магистратурата за 2013 година от този, който предлага правителството, стана ясно в петък по време на заседанието на институцията. Това обаче най-вероятно няма да се случи след намерението на финансовото министерство да заложи силно рестриктивна финансова рамка за съдебната власт.

През май предишният ВСС подготви проектобюджет за съдебната власт в размер на 507 млн. лв. В началото на тази седмица обаче правителството представи своя вариант, в който е записано, че магистратурата ще трябва да се оправя с 400 милиона лева през следващата година. По конституция съдебният бюджет е самостоятелен и Народното събрание е задължено да разгледа и двете опции. Досега обаче е нямало случай, в който депутатите да предпочетат варианта на ВСС.

Незачитането на съдебния съвет ясно пролича и при протичащата в момента бюджетна процедура. В четвъртък финансовото министерство е изпратило своето предложение за бюджет на новия ВСС за съгласуване със срок за отговор от по-малко от един ден, стана ясно по време на заседанието на съвета. Срокът за отговор по закон е 10 дни.

Това принуди членовете на ВСС да изпратят шаблонно становище, в което изразяват несъгласието си с орязването на съдебния бюджет, и уточнението, че ще направят други забележки в следващите 10 дни.

На първо четене предложението на правителството не отчита задължителни разходи като увеличаването на осигурителния праг за следователите, за което ще са нужни 9 милиона лева. Магистратурите в страната ще трябва да се оправят с 1 милион лева по-малко за комунални разходи, при положение че цените на енергоносителите се увеличиха през тази година.

Съдебната власт получава общо 2.4 милиона лева за инвестиции, макар че почти цялата техника, с която работят магистратите, е морално остаряла. Това са всичките пари, които държавата дава за текущи ремонти на сгради и изграждането на единната система за борба с престъпността.

"Този бюджет не може да обезпечи нормалното функциониране на съдебна система", коментира членът на съвета Михаил Кожарев, който представи доклада за бюджета на съдебната власт. В отговор на въпрос дали предложението на Министерския съвет отразява задължително индексиране на заплатите в системата, той заяви "не съм убеден".

Шефът на съдебния инспекторат Ана Караиванова използва случая също да се оплаче от отношението на управляващите. По думите ѝ за последните пет години бюджетът на институцията не се е увеличил "дори с 50 стотинки", въпреки че се създава ново звено, което да проверява за бавно правосъдие. Тази реформа обаче не води след себе си повече пари дори и за консумативи

"Посланието на изпълнителната власт е: "Получавайте си заплатите, пък може и да не работите". Не мисля, че данъкоплатците очакват това", коментира Караиванова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?