ВСС ще обсъди на закрито заседание скандала Филчев – Григоров

На закрито заседание в четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще разгледа скандала между главния прокурор Никола Филчев и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров.

Магистратите приеха официалното единствената точка в дневния ред да се именува – “Обсъждане на проблеми в съдебната система”.

Така в четвъртък се очаква ВСС да изслуша четиримата прокурори вносители на материалите, уличаващи Григоров в корупция, както и неговите обяснения по случая. Председателят на ВКС трябва да се обоснове и защо е разпространил фалшивата епикриза на Филчев, според която досегашният главен прокурор е страдал от параноя.

Заседанието ще е закрито по настояване на правосъдния министър Георги Петканов, който видя “заплаха за държавността” във възможността Григоров да се защити публично от нападките.

По думите на министъра “ситуацията е много напрегната”, а и ще бъдат разглеждани въпроси, които имат конфиденциален характер. Самият Григоров настояваше заседанието да е открито за медиите.

По правилник магистратите нямат право да налагат наказание още в четвъртък, но след изслушването на Григоров минимум 5 членове от ВСС могат да поискат стартиране на дисциплинарна процедура, която да има като последствие отстраняването му от поста или най-малко налагане на мъмрене.

“ВСС може да приеме абсолютно всичко. Ако се стартира дисциплинарна процедура, ще се създаде и прецедент в практиката на съвета”, заяви след заседанието говорителят на ВСС Александър Воденичаров.

Нито Филчев, нито Григоров присъстваха на обсъждането дали заседанието да е открито или закрито.

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Николай Ганчев настоя да се уточни какво точно ще се обсъжда – сигналът на прокуратурата  срещу Григоров за корупция или фалшивата епикриза на главния прокурор, разпространена от шефа на ВКС. Той поиска Григоров да бъде наказан за фалшивата епикриза.

Министърът на правосъдието изрази мнение, че за да приключи този случай, трябва да се разгледат всички документи.

Според друг член на ВСС - Радка Петрова, когато има сигнал за корупция, постъпил във ВСС, той първо трябва да мине през първо да мине през комисията по корупция в съдебната система към съвета.

Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд (ВАС), добави, че ВСС повече не може да си затваря очите пред случая, тъй като става дума не за обикновен скандал за корупция, а за обвинения в корупция на председателя на ВКС и за неистинска епикриза на главния прокурор.

“Не може с процедурни хватки този въпрос да се отлага във времето”, заяви Пенчев.

“Най-полезният изход от този скандал ще е да не си заравяме главите в пясъка, а да кажем какво мислим и да вземем някакво отношение. А какво решение ще се вземе, това пак ще бъде въпрос на вишегласие”, отбеляза Пенчев и отказа да изкаже личната си позиция дали трябва да има наказание за разпространената фалшива епикриза.

Новоизбраният главен прокурор Борис Велчев, който встъпва в длъжност точно в четвъртък, вече заяви, че не вижда необходимост да се снема имунитета на Григоров. “Трудно мога да си представя, че г-н Григоров ще бъде обвинен в това, че е съзнавал, че този документ е неистински и въпреки това го е използвал”, каза Велчев пред Нова телевизия по повод фалшивата експертиза на Филчев.

Двама членове на ВСС се обявиха “против” насрочването на извънредно заседание за четвъртък. Говорителят на ВСС проф. Александър Воденичаров каза, че четвъртък е неподходящ, защото това ще е тържествен ден за прокуратурата, когато встъпва в длъжност новият обвинител №1.

Според Цеко Йорданов, прокурор от ВКП, не било добре да се проверяват сигнали за корупция в момент, в който тече партньорска проверка на Европейската комисия.

В крайна сметка с 16 гласа “за”, членовете на ВСС насрочиха заседанието за четвъртък от 14 часа. Едва 7 души поискаха обсъждането да е публично.

Филчев почерпи

Никола Филчев се появи изненадващо на заседанието на ВСС около 20 минути преди края му. Той почерпи с бяло и червено вино и връчи на всеки един от присъстващите по една грамота и почетен знак на Върховна касационна прокуратура, заради  “оказаната помощ при укрепването на законността”.

Членовете на ВСС получиха и по един алманах – “125 години прокуратура”. Те от своя страна се отчетоха пред Филчев с картината “Пролет” на Павел Митков и възпоминателен благодарствен плакет от страна на съвета.

За медиите обаче остана висящ въпроса дали за Иван Григоров е имало приготвена прокурорска грамота и почетен знак. Говорителят на ВСС заяви, че не може да отговори на този въпрос.

Мандатът на Никола Филчев изтича в сряда в 00,00 часа, а тържественото предаване на поста на новоизбрания първи обвинител Борис Велчев е в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от България