ВСС ще открие 2016-а с решение да проверява или не речта на Лозан Панов

Лозан Панов. Снимка: БГНЕС

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще започне новата година със знаково обсъждане – а именно сигнал срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, изпратен от сдружение, използвано за поръчкови услуги от медиите на Делян Пеевски.

Повод за сигнала е знаменитата реч на Лозан Панов по случай 135 годишнината на ВКС.

Комисията за професионална етика и превенция на корупцията към ВСС се е събрала в понеделник, но в непълен състав, поради което разглеждането на сигнала срещу шефа на върховния съд е отложено за догодина.

Комисията е сезирана във връзка с Кодекса за етично поведение на българските магистрати, в който е записано: "Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние“. Според подалите сигнала Панов е нарушил кодекса със следния пасаж от речта си:

"Но както казва Рузвелт: "В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено". Затова ако за четвърт век демократично съществуване, държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Ако през това време 2 млн. българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партии ги представляват, не вярват, че органите на реда ги защитават, не вярват, че данъците им работят за тях, не вярват на институциите, не вярват на медиите, значи така е било замислено. Ако гражданите не вярват на държавата и в това недоверие изключително благоприятно се развива статуквото, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено. Ако само два дни преди това представителите на политическите сили спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа, значи така е било замислено."

Часове след като произнесе речта си, Лозан Панов и заместникът му Красимир Влахов се присъединиха към демонстрацията на съдиите на стълбите пред Съдебната палата.

Преди заседанието на Етичната комисия на ВСС, във Фейсбук започна организация на протест "Отчетът на Цацаров". Участниците в групата определиха като "изключително скандално" това, че ВСС въобще взима под внимание сигнала на организация като План Б".

Според тях това изглежда като "саморазправа с неудобните лица в съдебната система, какъвто е Лозан Панов - висшият съдия който дръзна в публична реч да назове конкретните причини за фалита на системата на правораздаване у нас."

Подобни мерки на саморазправа ВСС предприе и срещу председателят на Софийски градски съд Калоян Топалов, който също издигна глас на справедливо негодувание.

"Днес се навършват и 3 г. от началото на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. ВСС би трябвало да разгледа тъкмо неговите действия/бездействия. Цацаров, който явно показа, че активно участва в защита и подкрепа на задкулисието, най-яркият изразител на което е неговото бездействие по най-тревожните теми на нашето общество - КТБ, корупцията по високите етажи на властта, саботирането на реформата в съдебната система", пишат организаторите на протеста "Отчетът на Цацаров".

Сдружението, което сезира ВСС срещу Лозан Панов, доскоро бе посветено да фабрикува сигнали срещу бившия министър на правосъдието Христо Иванов, с които прокуратурата усърдно се занимаваше и контролираните от Пеевски медии пространно тиражираха. Досега не е известно проверката на който и да е от сигналите, подадени от въпросното сдружение, да е потвърдила твърдяното нарушение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?