ВСС ще проверява делата срещу Марио Николов и Фидел Беев

ВСС ще проверява делата срещу Марио Николов и Фидел Беев

Висшият съдебен съвет намери за бавно движението на делото срещу червения бизнесмен Марио Николов и още 8 души за източването на 7.5 милиона лева от САПАРД. В сряда членовете на съвета си дадоха една седмица срок за проверка на движението на този процес. Преди месец стана ясно, че властите в София са обяснили пред Европейската комисия как може да се очакват присъди по казуса още през януари.

В момента делото срещу Марио Николов е отложено за края на април заради пролетната ваканция на сина на един от неговите адвокати.

Освен това дело, ВСС реши да провери и движението на две от делата срещу депутата от ДПС и бивш кмет на Велинград Фидел Беев. Едното се води за престъпления по служба, извършени по време на неговия кметски мандат. Според държавното обвинение народният представител е сключил неизгодна сделка за гориво със собствената си фирма "Братя Бееви". Нанесената щета на общинския бюджет е изчислена на 16 000 лева. До този момент това дело е отлагано над 35 пъти.

Второто дело, което се води срещу Беев и също "боледува" от постоянни отлагания е от административно-наказателен характер. До този момент Фидел Беев е осъден само веднъж на първа инстанция заради нанесен побой над Костадин Писков на бензиностанция край Пазарджик.

Междувременно комисията във Висшия съдебен съвет, която се занимава с проверка на делата от голям обществен интерес, обяви, че процедурата по даване на свидетелски показания е най-честата причина за бавните наказателни процеси в България.

При проверени 105 значими дела се оказва, че в общо 58% от случаите до отлагане на съдебни заседания се стига заради искания за разпити на свидетели, боледуване на свидетели или тяхното неявяване. Втората най-честа причина за отлагане на делата са отсъствията на адвокатите – в 27% от случаите.

Обобщените резултати от проверките ще бъдат разгледани на заседанието на ВСС след седмица. Честото отлагане на делата и бавното правораздаване са сред постоянните критики на Европейската комисия към България.

В сряда Инспекторатът на съдебната власт предложи на съвета за наказания и четирима магистрати. За дисциплинарно уволнение се предлага съдия Милда Паунова от Районен съд - Своге. Проверката на нейната работа е показала драстични и системни нарушения на сроковете за образуване на дела, издаване на съдебни актове и насрочване на дела. В нейните чекмеджета с години са отлежавали искови молби без да последва образуване на дела, не е издавала в "разумни срокове" и съдебните си постановления.

За наказание "забележка" е предложена и нейният административна ръководителка Надя Бакалова, защото не е обърнала достатъчно внимание на работата на Паунова.

Инспекторатът предлага намаляване на заплатата с 25% за срок от 1 година за врачанския прокурор Веселин Вътов. При него "проблемно" се е оказало разследването на дело за автомобилна катастрофа, в която са загинали двама младежи на по 18 и 20 години. Според проверяващите Вътов не е обръщал никакво внимание на разследването, въпреки това е искал общо 6 удължавания на неговия срок, включително 3 пъти и от главния прокурор.

За намаляване на заплатата с между 10 и 25% е предложена съдия Наташа Панчева от град Левски. Тя е наложила възбрана върху два магазина в София на столичен бизнесмен по искане на негов кредитор. Съдия Панчева е свършила тази работа, въпреки че съдът в Левски няма никакво право да се бърка в случаи, които са подсъдни само на Софийския районен съд.

Освен това тя е наложила възбрани върху имоти, оценени на сума, която е двойно по-голяма от дълга на столичанина.

Споделяне

Още по темата

Още от България