ВСС ще проверява делото за убийството на Мартин Борилски

ВСС ще проверява делото за убийството на Мартин Борилски
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще провери предизвикалото скандал дело за убийството на студента Мартин Борилски, след като Франция официално изрази недоумение от досегашния ход на процеса и съмнения към българското правораздаване.

На 21 януари апелативните съдии във Велико Търново потвърдиха оправдателната присъда, дадена от Окръжния съд в Шумен на студентите Георги Желязков и Стоян Стоичков, за които френските власти са събрали доказателства, че през 2000 г. в Париж са убили по изключително жесток начин Мартин Борилски.

Френските криминалисти намират на местопрестъплението множество веществени доказателства - косми в ръцете на убития, остатъци от кожа под ноктите му, окървавени чужди дрехи, както и многобройни следи от ДНК. Според проведените във Франция експертизи, ДНК - материалът се свързва категорично с Георги Желязков и Стоян Стоичков.

Според прокуратурата защитната теза на обвиняемите е нереална и измислена, а съдебните състави на двете инстанции не са обсъдили в мотивите си съществените противоречия в показанията и експертизите.

Веднага след оправдателните присъди и на втора инстанция в Интернет бе организирана подписка срещу решението на съда.

Бащата на единия от обвиняемите - Борислав Желязков - е бивш заместник-директор на окръжната следствена служба във Варна, а после и един от най-известните адвокати в града. Вероятно и това е причината, поради която всички варненски магистрати са си направили отвод и делото бе гледано на първа инстанция в Шумен, според публикации във френската преса.

Решението на Апелативния съд във Велико Търново от 21 януари предизвика учудване и недоумение на френската страна, което бе изразено от посланика на Франция Етиен дьо Понсен. Французите не можеха да разберат как при недвусмислените улики и доказателства двамата младежи получават оправдателна присъда на две инстанции от българския съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България