ВСС ще проверява "Октопода" в съдебната власт

ВСС ще проверява "Октопода" в съдебната власт

Висшият съдебен съвет (ВСС) е поискал от главния прокурор информация за имената на магистратите, които са попаднали в записаните разговори на арестуваните при операция "Октопод". Това съобщи в четвъртък председателят на етичната комисия в съвета Цони Цонев. Преди ден по време на съдебното заседание по делото за мярката за неотклонение на Алексей Петров бяха представени разпечатки от СРС-та, в които се споменават имена на висш съдия, прокурор и член на Висшия съдебен съвет.

Цонев заяви, че заедно в този "кюп" ще бъдат проверени бившия член на ВСС Стойко Стоев и шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Първият стана известен с контактите си с Красьо, а после и с приятелството си с Алексей Петров. По същото време Пенгезов обяви, че излиза в отпуска, докато бъдат проверени твърденията, че е предоставял информация на хора от "Октопода".

Шефът на Апелативния съд ще бъде проверен и за твърденията му, че жена му е назначена с връзки в ДАНС.

В разговорите между задържаните при операция "Октопод" се споменава магистрат, на когото "е помогнато с 3-4 гласа", а освен него и за член на ВСС.

Цонев съобщи, че с главния прокурор вече е проведен разговор, но трябва да се намери правната форма, в която информацията да бъде предоставена. По закон Висшият съдебен съвет няма право да получава данни, придобити от подслушване и няма право да ги използва в дисциплинарни производства. Те мога да се ползват само от наблюдващ прокурор по конкретно дело.

След като бъде намерена легална форма, магистратите ще бъдат разследвани по реда на служебния етичен кодекс.

В четвъртък вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че СРС-та от килиите на задържаните са изяснили "много неща".

"В тях се казва за добрите контакти, връзки, които имат с един висш съдия, на когото са му помогнали с двама-трима представители от ВСС за неговия избор, това е″, каза Цветанов пред НТВ.

″Всъщност нещо подобно, което наблюдавахме с Красьо Черния, само че там само по един телефонен указател някои понесоха своите последствия, а тук вече имаме прилагане на СРС по досъдебно производство. Надявам се, че, ако разчитаме на една обективност и един сериозен инспекторат от ВСС, това е формата и начинът да се прочисти тяхната система", добави той.

В четвъртък стана още ясно, че ВСС е приключил проверката срещу съдията от Върховния административен съд Панайот Генков. Тя установи, че няма нищо нередно във факта, че е вечерял в един ресторант с Ангел Христов - единия от дупнишките бизнесмени, известни като братя Галеви.

Проверката на шестмесечните разговори на Христов установяват, че комуникация между него и съдията не е имало. Цони Цонев заяви, че проверката не е открила нищо нередно и във факта, че Генков е вечерял с председателя на баскетболната федерация и бивш шеф на "Леденика" Михаил Михов.

Споделяне

Още по темата

Още от България