ВСС ще проверява политик ли е водачът на листата на ГЕРБ

ВСС ще проверява политик ли е водачът на листата на ГЕРБ

Висшият съдебен съвет (ВСС) състави в сряда комисия, която ще проверява дейността на съдията във Варненския окръжен съд Душана Здравкова, която е и председател на гражданското сдружение ГЕРБ. Повод за проверката е жалба от лидера на Българския младежки революционен съюз (БМРС) Ангел Цанев, според когото Здравкова извършва политическа дейност под прикритието на неправителствената организация ГЕРБ.

Без дебат ВСС излъчи тричленна комисия, която да прецени случая. В нея влизат шефът на Националната следствена служба Ангел Александров, председателят на Софийския окръжен съд Владимир Иванчев  и адвокат Любомир Цеков да. Срок за проверката не бе поставен.

Случайно или не и тримата проверяващи са от парламентарната квота във ВСС. Александров бе издигнат за член на съвета от ДПС, а Иванчев и Цеков са номинирани от НДСВ.

Преди година съдия Здравкова оглави създаденото от столичния кмет Бойко Борисов сдружение ГЕРБ, което продължи да съществува и след учредяването на едноименната партия през декември. Наскоро Борисов съобщи, че Здравкова ще води партийната листа на ГЕРБ за изборите за Европарламент.

В писмо до ВСС съдия Здравкова е заявила, че нейната функция на магистрат не е несъвместима с изпълняваната длъжност в неправителствения ГЕРБ.

“Целта на комисията е да установи дали сдружението с нестопанска цел, извършва и друг вид дейност, която е несъвместима с магистратската професия. Ако това бъде установено, Здравкова може и да бъде освободена от заеманата длъжност”, заяви пред Mediapool членът на ВСС и съдия във Върховния административен съд Андрей Икономов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?