ВСС ще вземе Съдебната палата от Лозан Панов, оказа се виновен и за рап парче

Лозан Панов в Съдебната палата. снимка БГНЕС

Мнозинството във Висшия съдебен съвет показа в четвъртък непоколебима нагласа да накаже председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, като му отнеме стопанисването на Съдебната палата. Решението ще се вземе окончатевно след седмица, защото повечето членове на ВСС не са съвсем сигурни дали това няма да доведе до непоправим хаос и да рикошира срещу тях самите.

Повод за последната акция срещу съдия Панов, който е изкарван като дежурен виновник за всички проблеми в системата, е заснемането в Съдебната палата на клип към рап парче. Текстът на продукцията поставя в силно положителен контекст пушенето на марихуана. Много от участниците в клипа танцуват с оръжия в ръцете. Подобни гангстерски препратки има в други хиляди подобни поп песни от последните 20 години.

Само преди десетина дни мнозинството във ВСС начело с главния прокурор Иван Гешев натопи Лозан Панов за всички неудачи с разпределението на делата в съдебната система. Никой не напомни факта, че отговорността за това положение е на стария състав на ВСС, където парадът се командваше от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Сега атаката продължава с клип към рап песен.

Очакването е Съдебната палата да се предостави за стопанисване на шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Срещу нея преди време имаше проверка за нарушение на случайното разпределение на делата. Съдия Дончева бе замесена в скандал с намесата ѝ по дело с интерес за над 100 милиона лева, свързано с фалиралата КТБ.

Съдия Дончева е дала устно съгласие да се справи с управлението на Съдебната палата в телефонен разговор с шефа на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Едновременно с това съдебният инспекторат се самосезира и започна проверка за накърняване на престижа на съдебната власт. Съдия Лозан Панов не е подписал договора за заснемането на видеоклипа към песента, а е предоставил това на главния секретар на ВКС.

Клипът към рап парчето е заснет на две места - в имение в Калифорния и в Съдебната палата в София. В американския щат употребата на мархуана е позволено дори и с рекреационна цел, но в България притежаването на марихуана е тежко престъпление.

Това е режисирано

Лозан Панов коментира, че дебатът във ВСС е режисиран, защото членовете на кадровия орган не са изчакали изясняването на всички факти. Той каза, че във ВКС тече вътрешна проверка, която има за цел да установи как точно се е стигнало до този случай.

Панов намекна, че не би се учудил до края на пандемията съдебният инспекторат да излезе с предложение за отстраняването му.

"Разговорът между юристи трябва да се основава на правила и конкретни факти. Когато те все още не са установени, няма как да прибързваме със заключението. Има и присъди, които се раздават не само към мен, но и по отношение на администрацията, дори и по отношение на това, което е изпълнено по договора. Всичко това насочва към изземване на правомощия на председателя на ВКС и предаването им на друг административен ръководител. Ако го правите, предвидете какво ще се случи с администрацията, която се грижи в този момент за сградата, която е към ВСС", каза Панов пред колегите си.

Шефът на ВКС напомни, че охраната на сградата се осигурява от съдебната охрана, която е на подчинение на Министерството на правосъдието. Във видеоклипа се появява непълнолетно дете, което го няма в одобрения от ВКС списък с хората, които е трябвало да участват в снимките. Те са били общо 16 души. Панов пита как това дете се е озовало в сградата.

"Ако се бяхте задълбочили, би трябвало въз основа на фактите, а не на внушения и интерпретации, да правите изводи", каза Панов. По думите му обществото би преглътнало подобна продукция, но обяви, че то не би преглътнало подоба "пошла" и "режисирана" продукция, каквато изнася ВСС.

И заключи, че мнението в съвета отдавна е формулирано и "режисираните решения за съжаление са взети".

Ще се изясняват обстоятелства

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова обяви, че всички материали по случая ще бъдат обсъдени от институцията, но тя сподели личното си мнение. Според нея е недопустимо в Съдебната палата да се заснемат подобни продукции.

Сградата е символ на правораздаване и храм на Темида. Не може да се използва за реклама на употребата на наркотици и използването на оръжие. Съдебната палата не може да бъде и декор на пошла чалга музика и еротични танци", каза главният инспектор.

Атанаска Дишева обяви, че членовете на ВСС не разполагат с никакви качени материали по темата, самата тя не е гледала клипа, а освен това няма как да се води дебат, без да има каквито и да е изяснени факти по случая.

Представляващият член на ВСС Боян Магдалинчев каза, че е решил да внесе точката в дневния ред на ВСС, защото е получил много въпроси от журналисти. Той отказа да дава обяснения за решението, защото не е на разпит.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков определи ситуацията като кризисна, защото от дни в медиите се говори за този клип. Той обяви, че Съдебната палата не се управлява добре и поиска възлагането на тази задача на шефката на Софийския апелативен съд. Георги Чолаков каза, че е ужасен от клипа и текста на песента.

Правосъдният министър Данаил Кирилов също се застъпи за моментално "отнемане" стопанисването на сградата от ВКС. Той добави, че в договора за заснемането на клипа към рап парчето не намира клаузи, които да задължават наемателя да изисква да се спазват законът и добрите нрави.

Даниела Марчева от Прокурорската колегия обяви, че "ситуацията е пошъл символ на управлението на г-н Лозан Панов". Драгомир Кояджиков попита какво би станало, ако в палатата се снима порно.

Въпреки цялото възмущение, ВСС не прие предложението да се направи пълна проверка как се стопанисва Съдебната палата. Аргументът бе, че това е "загуба на време".

Това е сатира

По-рано пред dir.bg Алек Сандар, който е един от двамата изпълнители, казва, че песента "Yerba" e част от саундтрака на американски филм. Поради това екипът е получил разрешение да наеме сградата на Съдебната палата, тъй като вече знаят, че там са снимани много български и чужди продукции с насилие, обири на банки и други екшън сцени.

"Целият този клип всъщност е сатира и комедия, той има за цел да развлича, а не да промотира наркотици. Аз и моят екип сме твърдо против това. Ние сме хора на смеха и доброто прекарване", казва Сандар пред dir.bg. По думите му, в клипа никъде не се говори за наркотици, а за напитка Yerba.

Това не е вярно. В песента се пее за джойнт, който тежи 3 грама и който върши някакви фантастични неща с притежателя му. Плюс това цялостният контекст на парчето е пределно ясен. Друг е въпросът дали председателят на ВКС може да наложи пълен контрол върху творческия процес, както и дали заснемането на типичен екшън не е същото нещо. В Съдебната палата през годините са заснемани множество екшъни, в които убийства на хора се представят като всекидневие. Това също е част от поп културата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?