ВСС си даде месец да умува върху съдебната стратегия

ВСС си даде месец да умува върху съдебната стратегия

Висшият съдебен съвет (ВСС) определи срок от 30 дни, за да оформи своето мнение по актуализираната стратегия за съдебна реформа в страната. През това време всички съдилища и прокуратури ще могат на свой ред да изпратят до кадровия орган на Темида вижданията си по ключовия реформаторски документ.

На заседанието в сряда не се сбъднаха очакванията за остър дебат по темата. Членовете на съвета съсредоточиха усилията си основно върху това в какъв срок биха били готови да кажат своето окончателно мнение.

Интересното е, че след месец вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов най-вероятно вече няма да бъде на този постк, за да може да участва в дебата в сегашното си служебно качество.

Пред членовете на съвета той заяви, че в близките дни ще проведе лични срещи с т.н. "трима големи" в съдебната власт за стратегията. Това са главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС.

Ключовият документ предвижда международна инспекция на държавното обвинение, за да се разбере какви са пречките пред осигуряване на независимостта на прокурорите и как институцията да бъде направена по-ефективна.

Отделно се предлага голяма реформа на ВСС и включване на редовите съдии в почти всички нива на управление на съдебната власт.

Стратегическият документ няма да бъде приет от служебното, а ще бъде завещан на следващото, редовно правителство.

Той най-вероятно ще получи одобрението на Европейската комисия, която от седем години напразно очаква България да прояви воля за значителни реформи на съдебната си система.

Има значителен риск след очаквания през януари доклад на Европейската комисия България и Румъния да бъдат разделени в процедурата по мониторинг заради изоставането на София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?