ВСС си спретна ден за разжалване

Изключително единодушно с 22 гласа “за” без нито един “против” и “въздържал се” Висшият съдебен съвет (ВСС) свали имунитета на следователя от Столична следствена служба (СтСлС) Влади Цанков. Той нашумя през март т.г., когато в няколко поредни интервюта заяви, че в българското следствие съществува “шуробаджанащина”. Тогава магистратът съобщи, че му е бил оказван натиск за водено от него разследване срещу служителката на Столичната митница Маргарита Пецанова.

Цанков публично обяви, че шефът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров се е намесил в този случай, защото неговата жена също е работила в ръководството на столичната митница, а Пецанова била близка до семейството.

Преди това обаче двама души, разследвани от същия следовател за банкова измама с неверни документи, пуснаха сигнал до ВСС, че той им е искал 25 000 евро подкуп.

Почти година след подаването на сигнала членовете на ВСС решиха да свалят имунитета на Цанков, за да бъде продължено разследването за корупция срещу него, както и заради процедурни пропуски по делото срещу същата митничарка. Той е обвинен за това, че не е възразил срещу решението на съответния прокурор делото да се води от столичното следствие, а не от националното, както е искал Ангел Александров. .

След заседанието Цанков отказа да говори за разследването срещу него, тъй като имало следствена тайна. Той обаче заяви, че действията срещу него са “конспирация с цел прикриване на престъпление”, тъй като делото срещу Пецанова е върнато в столичното следствие.

В сряда той бе изслушан от ВСС преди да му бъде свален имунитета при изключени монитори в залата за медиите. При същата дисциплинарна процедура двама варненски прокурори бяха изслушани преди три седмици при включени монитори.

След заседанието Цанков заяви, че е бил разпитван предимно за интервютата, които е дал, вместо за водените от него дела.

След разжалването на следователя ВСС уволни дисциплинарно съдията от Хасково Златка Исламова заради множество забавени дела.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?