ВСС си спретна ден за разжалване

Изключително единодушно с 22 гласа “за” без нито един “против” и “въздържал се” Висшият съдебен съвет (ВСС) свали имунитета на следователя от Столична следствена служба (СтСлС) Влади Цанков. Той нашумя през март т.г., когато в няколко поредни интервюта заяви, че в българското следствие съществува “шуробаджанащина”. Тогава магистратът съобщи, че му е бил оказван натиск за водено от него разследване срещу служителката на Столичната митница Маргарита Пецанова.

Цанков публично обяви, че шефът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров се е намесил в този случай, защото неговата жена също е работила в ръководството на столичната митница, а Пецанова била близка до семейството.

Преди това обаче двама души, разследвани от същия следовател за банкова измама с неверни документи, пуснаха сигнал до ВСС, че той им е искал 25 000 евро подкуп.

Почти година след подаването на сигнала членовете на ВСС решиха да свалят имунитета на Цанков, за да бъде продължено разследването за корупция срещу него, както и заради процедурни пропуски по делото срещу същата митничарка. Той е обвинен за това, че не е възразил срещу решението на съответния прокурор делото да се води от столичното следствие, а не от националното, както е искал Ангел Александров. .

След заседанието Цанков отказа да говори за разследването срещу него, тъй като имало следствена тайна. Той обаче заяви, че действията срещу него са “конспирация с цел прикриване на престъпление”, тъй като делото срещу Пецанова е върнато в столичното следствие.

В сряда той бе изслушан от ВСС преди да му бъде свален имунитета при изключени монитори в залата за медиите. При същата дисциплинарна процедура двама варненски прокурори бяха изслушани преди три седмици при включени монитори.

След заседанието Цанков заяви, че е бил разпитван предимно за интервютата, които е дал, вместо за водените от него дела.

След разжалването на следователя ВСС уволни дисциплинарно съдията от Хасково Златка Исламова заради множество забавени дела.

Споделяне
Още от България