ВСС си взе сбогом с благодарности за "отговорността" и "професионализма"

Трима членове на съвета са наградени със златен почетен знак

Сн. БГНЕС

Благодаря за отговорността и професионализма, нека да помогнем на следващите членове на Висшия съдебен съвет да бъдат по-добри от нас, ако искат, каза в четвъртък представляващият ВСС Анелия Мингова малко преди да сложи край на последното заседание на т.нар. "правителство" на магистратурата в този му състав.

Правосъдният министър Диана Ковачева, което председателства съвета, не присъства на паметното заседание.

Въпреки напъните за реформа този ВСС създаде скандали достойни за времето на бившите главен прокурор и председател на Върховния касационен съд Никола Филчев и Иван Григоров. Съветът бе в постоянна война с голяма част от редовите съдии заради порочната си кадрова практика, политически мотивираните чистки и пасивността му при защитата на независимостта на магистратите.

За довиждане ВСС удостои със златен почетен знак трима от най-активните си членове, които бяха замесени в повечето от скандалите – Божидар Сукнаров, Иван Колев и Светла Данова. Това се случи тихомълком преди седмица, когато предложението бе вкарано като допълнителната точка в дневния ред на съвета.

Сукнаров бе председател на дисциплинарния състав, предложил уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Иван Колев първи разкри за съществуването на Красьо Черния и отнесе критиките на главния прокурор, че е осуетил разследването на лобистките назначения в системата. Светла Данова от своя страна активно подкрепяше повечето от скандалните назначения, но това правеха и другите двама наградени. Нейният син обаче се прочу като "човека-отдел" в Софийския градски съд, след като ВСС го произведе в шеф на отдел, в който работи само той.

Тримата са наградени протоколно, както се полага на всички, които напускат съдебната система, обясниха от ВСС. Сукнаров и Данова се пенсионират, а Иван Колев, защото навършвал 60 години.

Членовете на ВСС решиха още да наградят с една заплата главния секретар на съвета Славка Каменова за добрата организация на общите магистратски събрания, а награда в размер до една заплата ще получат всички служители в администрацията на институцията.

По време на последното заседание на съвета бяха прочетени доклади от председателите на помощните комисии за свършената работа през последните пет години. По-важните резултатите са 35 уволнени магистрати, 10 свалени шефове на магистратури и 63 наказани с намалена заплата. ВСС е образувал 39 дисциплинарни производства по материали в медиите и е получил внушителния брой от близо 8000 сигнала от граждани за неетично или корупционно поведение на съдии, прокурори и следователи. В страна има около 5000 магистрати.

Последното заседание на съвета не мина и без кадруване. Цветанка Гетова бе избрана за втори мандата като председател на Варненската районна прокуратура. Тя бе единствен кандидат за поста и получи подкрепата на главния прокурор Борис Велчев. Гетова има подкрепата и на своите колеги в прокуратурата, след като почти успя да намери място в следващия Висш съдебен съвет, класирайки се пета на изборите при налични четири мандата.

Споделяне

Още по темата

Още от България