ВСС скри дисциплинарния състав, който ще проверява Кокинов

Имената на тримата кадровици били "факти във връзка с дисциплинарното производство"

ВСС скри дисциплинарния състав, който ще проверява Кокинов

Дисциплинарният състав, който ще проверява градския прокурор на София Николай Кокинов заради нарушение на случайния принцип за разпределение на делото за сделката между НЕК и швейцарската "ЕФТ" за износ на ток в периода 2004-2007 г., изненадващо бе засекретен в четвъртък от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съдебните кадровици уважиха предложението на главния прокурор Сотир Цацаров, образувайки дисциплинарната праезвадства срещу Кокинов, но решиха да запазят в тайна имената на тримата си колеги, които ще преценяват дали той да бъде наказан.

Като причина за тази неочаквана секретност бе изтъкнат още по-странен аргумент – имената на членовете на дисциплинарния състав били "факти във връзка с дисциплинарното производство".

Не стана ясно обаче защо ВСС изведнъж прецени, че подобни факти не са публични при положение, че обичайно членовете на такива състави преди се обявяваха.

Новият състав на съвета обаче изведнъж прекрати тази практика, въпреки че първоначално се придържаше към нея. За пръв път от ВСС мотивират решението си да засекретят имената на проверяващите.

Въпросното разследване, станало повод за проверката срещу Кокинов, започва през 2007 г., като според заключенията на две вещи лица НЕК е продавала ток на "ЕФТ" на занижени цени и без да има проведен търг, нанасяйки на държавното дружество щети за около 90 млн. лв.

Както Mediapool вече писа, веднага след изготвянето на въпросната експертиза прокурорът Пламен Панайотов е отстранен от разследването заради постъпила жалба от един от бившите директори на НЕК, който е замесен в сделките. Той се оплакал, че прокурорът е предубеден и цитирал изявленията на Панайотов пред медиите.

На принципа на случайното разпределение произнасянето по искането за отвод на Панайотов се пада на скандално известния напоследък прокурор Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратурата. В началото на тази година той бе обвинен за неправомерно прекратяване на делото за пране на пари по аферата "САПАРД".

През 2010 г. прокурор Ненков се произнася и потвърждава, че прокурор Панайотов, който е довел делото до експертиза с доказана щета, трябва да бъде отстранен от случая.

Интересното е, че прокурор Панайотов е сменен по жалба на човек, който не фигурира като обвиняем по делото.

След като делото е взето от Панайотов, то е връчено на прокурора от Софийската градска прокуратура Стефан Тафров с решение на Николай Кокинов. На свой ред Тафров решава да прекрати разследването, позовавайки се на становище на Агенцията за държавна финансова инспекция, според което няма нарушение при сделките на НЕК с износа на ток.

Така експертизата по делото е пренебрегната. Постановлението за прекратяване на случая е окончателно потвърдено от върховния прокурор Христо Граматиков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?