Заради установени нарушения главният прокурор настоява:

ВСС трябва да уволни отстранения шеф на прокурорския инспекторат

Малена Филипова

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл предложение във Висшия съдебен съвет (ВСС) за образуване на дисциплинарно производство срещу отстранения от него през януари шеф на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) Малена Филипова.

Това обяви той пред журналисти в четвъртък, докато представяше резултатите от проверката в инспектората по време на редовното заседание на кадровиците в съдебната власт. Най-тежките нарушения, сред изброените от Цацаров, са възлгане на проверки на магистрати на ГДБОП и ДАНС, проверяване на съдии, включително е иззето дело за убийство с подготвен обвинителен акт.

Без правно основание прокурорския инспекторат, който трябва да проверява само прокурори, е проверявал 11 съдии. В други 14 случая проверки срещу магистрати са били изпращани на ГДБОП и ДАНС, за което инспекторатът също няма правомощия, обясни Цацаров. Особено фрапиращ е случая, в който инспекторатът е иззел досъдебно производство за извършено убийство, по което е предстояло внасяне на обвинителен акт. Актът е задържан близо 1 година в инспектората без да е ясно основанието за това.

Прокурори са били проверявани за нарушения с години. Цацаров разказа за случай, в който прокурор е проверяван за корупция близо три години без да са извършени действия.

"Ако знаеш, че срещу теб се води проверка в продължение на 2 години, как работиш", попита риторично главният прокурор. Той допълни, че всички събрани срещу прокурорите данни са съхранявани в системата на инспектората, която няма връзка с общата информационна система на прокуратурата. Цацаров гарантира, че данните, събрани от безрезултатните проверки, ще бъдат унищожени.

Според изнесени от него данни в структурата, ръководена от Филипова между 2006 и 2013 г., са били установени множество нарушения, сред които неспазване на принципа за случайно разпределение на преписките, неоснователно възлагане на действия по проверки на ГДБОП и ДАНС, както проверяване на въпроси, нямащи общо с дейността на магистрати.

Ревизията в Инспектората към ВКП бе разпоредена от Цацаров в края на януари, като това на практика бе първият му ход след избирането му за ръководител на държавното обвинение на 20 декември м.г. Проверката започна тихомълком, като някои от кабинетите на прокурорите в инспектората бяха запечатани, а отделът бе набързо разформирован.

Впоследствие се появи неофициална информация, че е установено, че част от водените проверки на прокурори са започвани след жалби срещу техни актове по същество, въпреки че по закон актовете на прокурори и съдии могат да бъдат обжалвани само пред по-горна инстанция, а не да стават повод за дисциплинарни проверки.

Другият скандален извод от проверката на инспектората, оповестен неофициално още в средата на февруари, бе, че преписките са разпределяни на прокурори извън системата за случайно разпределение на прокуратурата, като това е ставало със знанието на предишния главен прокурор Борис Велчев.

"Установено е, че са възлагани проверки, които касаят нарушения на съдии, които проверки не се отнасят към компетенцията на Инспектората. По 11 преписки Инспекторатът е обследвал такива нарушения. От 21 преписки са констатирани проверки по анонимни сигнали, по които не са констатирани тежки престъпления. Приключването на преписките е ставало с писмен доклад, който се изпраща на завеждащия отдела", каза Цацаров.

"В каса на Малена Филипова са намерени четири преписки, които не са в отдел Инспекторат, както и осем преписки, които са приключени и трябва да се намират в архива на Инспектората. Проверката е приключила с препоръки относно бъдещата работа на инспектората, според които трябва да бъде подпомогнато създаването на нормално действащ инспекторат", коментира още той.

Той припомни, че през миналия месец във ВСС е образувано дисциплинарно производство срещу Филипова, като Цацаров настоява на подчинената му да бъде наложено най-тежкото наказание – освобождаване от длъжност.

Главният прокурор обясни, че останалите прокурори от инспектората нямат вина за случващото се в него.

Името на Филипова съвсем наскоро бе въвлечено в друг скандал от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който обяви, че тя покровителствала бившия агроминистър Мирослав Найденов, с когото били близки, защото лекувал кучето ѝ. Това стана ясно след повдигането на обвинения срещу Найденов за принуда, корупция и служебна злоупотреба в края на март по дело, образувано още през 2009 г. Филипова отрече кучето ѝ да е било лекувано от Найденов, но призна, че са приятели.

Цацаров обясни, че тепърва ще проверява дали има основание да се завежда наказателно дело срещу бившия шеф на инспектората. Той допълни, че това ще се решава от единствено от наблюдаващия прокурор, за да няма съмнения, че това е лична война на главния прокурор срещу отдела от времето на Борис Велчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България