ВСС “творчески” уволни прокурора Николай Ганчев

ВСС “творчески” уволни прокурора Николай Ганчев

Висшият съдебен съвет (ВСС) изненадващо прояви творчески подход и уволни скандално известния от времето на Никола Филчев прокурор Николай Ганчев. В четвъртък с 18 гласа “за”, 3 “въздържали се” и 3 “против” единият от хотелиерите в съдебната власт бе отстранен заради уронване на нейния престиж. Другият магистрат, чиято съпруга развива дейност в областта на вилните селища край морето - Христо Манчев, продължава да заема поста зам.-главен прокурор.

Ганчев бе уволнен, въпреки че давността на неговото дисциплинарно производство във ВСС бе изтекла. Според стария Закон за съдебната власт срокът тече в продължение на две години от момента, в който бъде засечено нарушение.  Информацията, събрана със специални разузнавателни средства (СРС), е била предадена на Филчев от Национална служба “Борба с организираната престъпност” през 2004 година. Те обаче са били покрити по чекмеджетата и излязоха едва в средата на 2006 г. и практически вече бяха невалидни.

ВСС игнорира този факт, защото това би означавало, че Ганчев ще остане на поста зам.-апелативен прокурор на София. Като мотив за уволнението бе приет фактът, че обществото е научило през медиите за неговите разговори с русенския бизнесмен Илиян Пенев – Мацола едва в средата на 2006 г.. В една от разпечатките се среща и репликата на Ганчев към Мацола с призив - “Оферирай”.

“Приехме, че срокът за дисциплинарното производство тече от момента, в който обществото разбра през медиите за разговорите на Ганчев с въпросния бизнесмен. Категорично решихме, че именно тогава престижа на съдебната власт е бил уронен и ВСС подкрепи това решение”, заяви ръководителят на дисциплинарния състав в съвета Светла Данова. Производството срещу Ганчев започна през юли 2007 г.

За да бъде подплатено това решение, дисциплинарният състав реши да го накаже и за проява на “неуважение” към колегите си по време на престоя си в Софийска апелативна прокуратура (САП). От момента, в който той е изпаднал в немилост при Борис Велчев и бе изместен от Върховна касационна в апелативна прокуратура, не е бил на работа. През последната година и половина Ганчев е ползвал или платен отпуск или болнични.

Срещу решението за отстраняване се е изказал Иван Колев (б.ред. бивш шеф на Софийски районен съд), според когото има изтекла давност.

В защитата си пред дисциплинарния състав Николай Ганчев е попитал – защо е това отношение към него. Той е заявил, че не е наказван по време на прокурорския си стаж, нямал и просрочени дела и преписки – нещо, което е потвърдил и Борис Велчев.

“Решихме да предложим уволнение, защото е поддържал близки отношения с главния прокурор Никола Филчев. Въпреки неговите неправомерни действия и разговори, Филчев е награждавал Ганчев. Той няма и как да има просрочени дела, защото не е ходил на работа през последната година”, защити решението Данова.

Ганчев е заявил още, че не вижда нищо нередно да има контакти с лица, срещу които няма наказателни производства и присъди. “Няма образувано наказателно производство срещу този бизнесмен (б.ред. Илиян Пенев - Мацола), защото зад него са стояли прокурори, включително предполагам и самия Ганчев”, каза Данова.

ВСС реши да отстрани временно още двама висши магистрати.  Съдията от Пернишкия районен съд Виолина Личева няма да е на работа 6 месеца, докато приключи разследването срещу нея по подозрение, че е убила човек, шофирайки в пияно състояние.

Съдебният съвет отстрани за същия срок и шефката на Районния съд в Белоградчик Ирена Иванова. Срещу нея има повдигнати обвинения за документни престъпления. Според прокуратурата тя е използвала властта си и е съставяла фалшиви протоколи от съдебни заседания. Това е довело до имуществена облага за близък на нея човек.

ВСС отказа да върне на поста следователя Стоил Колев от Благоевград. Срещу него имаше образувано дело за корупция, но бе прекратено заради наличие на имунитет. Трима други магистрати бяха наказани със забележка заради забавяне на дела.

Споделяне

Още от България