ВСС увеличи заплатите на всички магистрати с 98 лв.

ВСС увеличи заплатите на всички магистрати с 98 лв.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) взе решение в четвъртък, с което увеличи заплатите на всички магистрати с по 98 лева, смятано от 1 април тази година. ВСС гласува единодушно без дебат.

Това е второ увеличение на заплатите в системата за последните осем месеца. През септември миналата година магистратите получиха 7% увеличение.

По закон най-ниската заплата в съдебната система е основа за определянето на всички останали възнаграждения. Базисната заплата е на младшите магистрати. Тя е равна на две брутни заплати в бюджетната сфера. По данни на НСИ към 31 март тази година средната заплата в бюджетната сфера е била 1022 лева, което означава, че младшите магистрати трябва да получават 2044 лева. Тяхната заплата обаче бе 1946 лева след последното увеличение. Така се стигна до новата актуализация.

Брутната заплата на върховните магистрати минава границата от четири хиляди лева (4023 лв). Апелативните магистрати ще получават около 3400 лева, окръжните - 3030 лв, а районните съдии и прокурори в София – около 2360 лева.

Това обаче не са целите заплати на магистратите в страната. Те получават и добавка за магистратски стаж, която е 2% върху заплатата за всяка прослужена година. Добавката не може да надвишава 40%. Получават се и допълнителни пари за ранг. Така брутната заплатата на върховен съдия с 20-годишен стаж става малко под 6000 лева.

С последното си решение ВСС увеличи и заплатите на съдебните служители с по 2.5%.

Преди седмица се разбра, че в бюджета на съдебната власт има реализирани икономии за около 4 милиона лева, с които увеличението на заплатите може да се финансира.

Споделяне

Още от България