ВСС уволни хванатия с подкуп прокурор

ВСС уволни хванатия с подкуп прокурор

Висшият съдебен съвет(ВСС) отстрани от длъжност обвинителя от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев, който бе арестуван по обвинение в изнудване на своя колега от районната прокуратура в Сливница Емил Милев.

В четвъртък всички членове на съвета гласуваха „за“ отстраняването на Дончев.

Той бе арестуван с 20 000 белязани евро в заведение в столичния квартал „Младост“, Софийският градски съд обаче предпразнично му наложи мярка „домашен арест“.

Според прокуратурата Дончев изнудвал Милев заради проверка срещу обвинителя от Сливница. Дончев обаче казва, че поискал парите от Милев, с когото били семейни приятели от 10 години, за ремонт на жилището си. „Ние сме широк кръг приятели, които си разменяме пари по всякакви поводи и начини.

Имало е и по-големи и по-малки суми“, информира Дончев журналистите, отразяващи мярката му за неотклонение преди дни. По думите му Милев го набедил, за да „реши собствените си проблеми“.

В четвъртък главният прокурор Борис Велчев заяви, че не познава Милев и го е виждал само когато той е внесъл сигнала срещу Дончев. „Не мога да оценявам облеклото и имотите му, но вероятно част от проверката, която върви срещу него, ще уточни това“, коментира Велчев, който не иска „делото да се решава по страниците на вестниците“. Той заяви, че е изненадан от факта, че човек от районна прокуратура има да услужи на свой колега с 20 000 евро. Въпреки твърденията на Дончев, че е набеден, главният прокурор заяви, че „при всеки подобен сигнал ще реагираме така“. Решението на ВСС може да бъде атакувано пред Върховния административен съд.

Споделяне

Още от България