ВСС уволни Румяна Ченалова и образува дисциплинарка срещу Владимира Янева

ВСС уволни Румяна Ченалова и образува дисциплинарка срещу Владимира Янева

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно в четвъртък съдия Румяна Ченалова и най-накрая се реши да започне дисциплинарно преследване срещу съдия Владимира Янева. Двете съдийки, които станаха известни в последно време с изтеклите записи на техни разговори, забъркаха най-сериозните скандали в съдебната система и през миналата година.

Отношението на ВСС към тях не беше еднакво. Съдия Румяна Ченалова бе взета на мушката веднага заради действията ѝ по делото “Белведере”. Информацията, че с помощта на българския съд се прави опит за кражба на две фирми на френски инвеститор, бе оповестена от френския посланик Ксавие дьо Кабан преди година. ВСС реагира ужилено и в рамките на два месеца образува общо три дисциплинарни производства срещу нея, които едва сега доведоха и до уволнението ѝ.

Румяна Ченалова бе проверявана за бездействие по делото “Белведере”, за забавяне на други близо 50 дела, както и за работата си по делото “САПАРД”. Преди две седмици дисциплинарният състав във ВСС предложи нейното уволнение, но едва в четвъртък пленарният състав на институцията се произнесе окончателно. Важните решения по нейния казус се взеха в разгара на аферата с изтеклите записи – т.нар. “Яневагейт”, което хвърля сериозни съмнения върху решението на ВСС.

Румяна Ченалова е съдийката, която казва, че помни разговорите си с Владимира Янева от февруари тази година, които бяха записани и изтекоха в публичното пространство. Те са записани да си говорят за отношенията си с петима членове на ВСС, включително главния прокурор. Сега част от замесените членове на съвета гласуваха уволнението на Ченалова.

Другият сериозен проблем в нейното уволнение е процедурен. Един и същи член на ВСС – Галя Георгиева – участва в предложението за образуването на дисциплинарното производство срещу Ченалова, в дисциплинарния състав и във финалното гласуване. Ако се направи съпоставка със съдебен процес, това означава, че един и същи човек изпълнява ролята на прокурор, първа, втора и трета съдебна инстанция. Това дава сериозен аргументи в полза на Румяна Ченалова при обжалване на уволнението ѝ пред Върховния административен съд.

В четвъртък тя бе извикана от ВСС да свидетелства по “Яневагейт”, но отказа с аргумента, че вече е уволнена от съдебната система и не дължи обяснение на ВСС. Ченалова все още не беше уволнена, но и това се случи три часа по-късно.

Отношението на съдебния съвет към Владимира Янева беше по-различно. Кадровиците отказаха да ѝ образуват дисциплинарно производство заради аферата “Червей”, макар тя вече да бе обвиняема за незаконното разрешаване на специални разузнавателни средства. Без аргументи ВСС отхвърли предложението на правосъдния министър Янева да понесе и някаква професионална отговорност за действията си като шеф на градския съд.

Министър Христо Иванов обжалва отказа на ВСС пред Върховния административен съд и спечели делото. Така съдебният съвет се видя принуден да образува дисциплинарката срещу Владимира Янева в четвъртък, макар съвсем прилежно да беше “забравила” какво е говорила за търговията с влияние между съдебната и изпълнителната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България