ВСС вдигна заплатите на всички магистрати със 7% от 1 септември

ВСС вдигна заплатите на всички магистрати със 7% от 1 септември

Висшият съдебен съвет (ВСС) вдигна в четвъртък със 7% заплатите на всички магистрати в съдебната система, независимо от нивото, на което работят. Увеличението влзиза в сила със задна дата от 1 септември.

Решението бе взето след ожесточени спорове дали кадровиците на Темида да възприемат този вариант или повишението със 7% да засегне само младшите съдии и прокурори, а на останалите в системата да раздадат по 127 лева всеки месец.

Парите за актуализацията на магистратските заплати ще бъдат осигурени благодарение на икономисани 6.5 млн. лв., както и допълнителни 1.966 млн. лева от преходния остатък.

За последно възнгражденията в съдебната система бяха увеличени преди една година. Новата актуализация не засяга самите членове на Висшия съдебен съвет, повечето от които след броени дни се връщат на магистратските си позиции. Причината е, че още миналата година парите им бяха изравнени с тези на т.нар. трима големи в съдебната власт, а те пък са обвързани със заплатите на президента и премиера и се увеличават автоматично.

Основният застъпник на втория вариант, в който 7-процентово увеличение получават само младшите съдии и прокурори, бе Румен Боев. Аргументът му бе, че така се прави стъпка към преодоляване на "ножицата" (разликата – бел.ред.) в заплатите на районните и върховните магистрати. Боев посочи и пример – върховен съдия и прокурор с 40% клас ще получава 5135 лева, а районен отново с 40% - 2771 лева.

"Въпросът не е да коментираме кой с колко ще забогатее и каква е ножицата, а защо сменяме подхода 20 дни преди края на мандата, защо е в рамките на проект, чиито резултати не сме приели, но ние ще го използваме за база, защо този проект не е обсъден с членовете на ВСС. Като станах съдия във ВАС, аз не бях с 40% клас. Колегите преимуществено са такива като мен. За да се стане съдия във върховен съд, трябват 12 години стаж, т.е. 24% клас. И още 8 години стаж, за да се стигнат 40% за прослужено време", опонира му Юлия Ковачева.

"И аз съм била районен съдия, била съм натоварена, но щом искаме да променяме алгоритъма, първото, което трябва да кажем, е какъв е балансът и каква е разумната разлика между отделните нива - айонно и окръжно, окръжно и апелативно и т.н. Едва тогава може да преценим с колко процента ще увеличаваме заплатите, ранговете, за да кажем, че поддържаме справедливо заплащане за труда. Какво значи поравно, живели сме в социализма, раздавахме поравно на всички. Нямам нищо против да се промени подходът, но нямаме анализ, на който да стъпим за тази промяна. Имаме днешния ден, за да решим, за да се подкрепи проектобюджетът за следваща година", добави тя.

В крайна сметка мнозинството от колегите ѝ подкрепиха вдигането на всички заплати със 7%, а за другия вариант гласуваха само Румен Боев, Румен Георгиев, Розалин Трендафилов и Димитър Узунов.

Споделяне

Още от България