ВСС за втори път уволни скандална съдийка от Софийския градски съд

Съветът образува дисциплинарно производство срещу шефа на спецпрокуратурата

ВСС за втори път уволни скандална съдийка от Софийския градски съд

Висшият съдебен съвет реши в четвъртък отново да уволни скандално известната съдийка Мария Иванова от Софийския градски съд. На същото заседание ВСС започна и дисциплинарно преследване срещу ръководителя на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, известен като прокурора по делото “Октопод”.

Това е второто уволнение за съдия Мария Иванова. Предишното бе наложено точно преди година, но бе отменено от Върховния административен съд. Съдът взе това решение заради предубедеността на петима от членовете на ВСС. Преди да станат членове на кадровия орган в съдебната власт тя бяха съдебни инспектори, а нарушенията на съдия Иванова бяха констатирани при проверка именно на съдебния инспекторат. Впоследствие те гласуваха и за уволнението на Иванова в новото си качество на членове на ВСС.

Съдия Иванова бе проверявана за общо 44 забавени дела. Тя доби известност покрай наложения от нея запор през 2011 г. на активи на "Медийна група България Холдинг", издаваща вестниците "Труд", "24 часа" и др.

Проверката е установила нейно тенденциозно отношение към искания за налагане на запори. В над 10 случая съдия Георгиева не е взимала отношение в продължение на три месеца по исканията за запори, въпреки задължението да се произнася в рамките на 24 часа. При други искания е вземала решения за часове.

Междувременно ВСС образува и дисциплинарно производство срещу шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов. Предложението бе направено от общо 11 членове на съвета.

Големият брой членове на съвета, които смятат, че шефът на спецпрокуратурата трябва да бъде наказан, практически предрешава неговото дисциплинарно производство. Остава да се уточни само дали той ще бъде уволнен от система или ще бъде свален от ръководния пост.

От края на миналата година Светлозар Костов е проверяван от инспектората на Върховната касационна прокуратурата. През февруари инспекторите излязоха с доклад, че използваната от прокуратурата система за случайното разпределение на делата може да се манипулира, без да остават следи. Това е било доказано именно от системата в специализираната прокуратура. Служители в прокуратурата свидетелстваха, че са манипулирали системата по искане на Костов.

В четвъртък се разбра, че главният прокурор не е сред вносителите на предложението за образуване на дисциплинарно производство. Сотир Цацаров обаче обеща да реагира скоро за други нарушения на Светлозар Костов.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?