ВСС забрани изнасянето на секретни протоколи заради скандала Филчев - Григоров

Висшият съдебен съвет (ВСС) взе крайни мерки в сряда срещу изтичането на информация от деловодството си като забрани на своите членове да изнасят протоколи от закритите заседания извън сградата, без да има специално разрешение, дадено от всички останали членове чрез гласуване.

Решението на съвета дойде две седмици след като пресцентърът на Върховния касационен съд (ВКС) пусна до медиите стенограмата от закритото заседание на съвета през ноември 2005 година, станала повод за скандала между Иван Григоров и Никола Филчев.

В дискусията правосъдният министър Георги Петканов заяви, че членовете на ВСС трябва да вземат решение дали да има някакъв ред при изнасянето на материали или институцията ще остане “разграден двор”.

Той предложи разрешителния режим за изнасяне на секретни стенограми да става със санкция чрез гласуване на членовете на ВСС, на главния прокурор или на главния секретар.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев също подкрепи предложението да се въведе разрешителен режим при изнасянето на преписки от заседания.

“Вече имаме случаи на изнасяне до медиите на такива преписи. Според мен е важно членовете на ВСС да знаят кой изнася тези преписи, за да се знае какво се цели с това”, аргументира се той.

Членове на съвета дори предложиха да се въведе и разрешителен режим от страна на министъра на правосъдието за запознаване с протоколите в рамките на сградата на ВСС. Това обаче беше отхвърлено с мотива, че членовете на ВСС си налагат твърде голямо самоограничаване.

В крайна сметка се прие, че ако член на съвета иска само да прочете протокол от закрито заседание, той може да го направи в архива, но с изричното знание на главния секретар, който от своя страна ще записва кой чете стенограмите и кога.

При гласуването на това решение не присъства председателят на ВКС Иван Григоров.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?