ВСС закрива близо 10% от районните прокуратури в страната

ВСС закрива близо 10% от районните прокуратури в страната

10% от районните прокуратури в страната ще бъдат закрити от 1 януари 2019 г. Това реши в сряда Прокурорската колегия към ВСС без нито един глас "против".

Това дава началото на планираното от години прекрояване на съдебната карта на страната. Реформата предвижда районни прокуратури да има само там, където има и окръжни.

Така броят им ще бъде намален от 113 на 28, а останалите ще б ъдат преобразувани на териториални отделения. Предстои предложението да мине на гласуване и в Пленума на съдебния съвет.

Районните прокуратури, които от началото на 2019 г. няма да съществуват като самостоятелни структури, са в Бeлoгpaдчиĸ, Kyлa, Дpянoвo, Tpявнa, Tepвeл, Apдинo, Бpeзниĸ, Tpън, Maдaн, Чeпeлape и Toпoлoвгpaд.

След като бъдат преобразувани в териториални отделения, те няма да имат собнствен район на действие, ръководна или обща администрация. Съдебните кадровици обаче не предвиждат съкращения на прокурори, а само тяхното пренасочване към по-натоварени структури.

За разлика от реформата в структурата на прокуратурите в страната, засега във ВСС липсва съгласие за подобна реформа при съдилищата, въпреки че там също се наблюдава огромен дисбаланс между свръхнатоварени и такива без почти никаква работа.

Споделяне

Още от България