ВСС замотал проверка срещу Сарафов, докато изтече давността ѝ

Прокурорската колегия два пъти връщала преписката на Инспектората

Сарафов и Цацаров по време на церемонията по встъпването в длъжност на първия като шеф на следствието. Сн.: БГНЕС

Прокурорско-следователската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два пъти е върнала на Инспектората си преписката с предложението срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов да бъде образувано дисциплинарно производство, докато накрая изтекла давността по казуса.

Това става ясно от съобщение на Инспектората, разпратено до медиите само ден, след като Сарафов официално встъпи в длъжност като ръководител на Националната следствена служба (НСлС).

Информацията за отхвърленото предложение за дисциплинарно разследване срещу заместника на главния прокурор Сотир Цацаров бе публикувана от "Капитал" непосредствено преди той очаквано да спечели надпреварата за НСлС, в която бе единствен кандидат за поста.

Досега се знаеше единствено, че цялата преписка срещу Сарафов е била засекретена "за служебно ползване", заради което и медиите изобщо не са разбрали за съществуването ѝ. В крайна сметка ВСС отказва да образува дисциплинарка през септември, с което казусът приключва, а кадровото досие на Сарафов остава неопетнено – важно обстоятелство предвид наближаващия тогава конкурс за следствието.

Проверката на съдебния Инспекторат започва на 10 март по публикации на "Капитал", Mediapool и "Правен свят", отразяващи сблъсъка на заместника на Цацаров със следователите, работили по разследването за жп катастрофата в Хитрино. След този конфликт следователят Страхил Каменички заведе дело срещу Сарафов за обида. Съдът обаче отказа да го разгледа, позовавайки се на функционалния имунитет на зам.-главния прокурор, с което стана ясно, че висшестоящите прокурори и следователи спокойно могат да обиждат колегите си.

Въпреки отказа на съда да се занимае с казуса Инспекторатът към ВСС извършва проверка и заключава през май, че Борислав Сарафов е отговорен за "нарушаване на независимостта на следовател, провеждащ разследване по досъдебно производство чрез упражняване на натиск върху него", както и за "накърняване престижа на съдебната власт".

На 12 май преписката заедно с предложението за образуване на дисциплинарно производство са изпратени на ВСС, който на свой ред ги връща обратно на 17 май. Изтъкнатата от съвета причина е, "че преписката съдържа документи, които не са маркирани с гриф за сигурност от техния автор, съгласно нормите на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ)". Същия ден материалите по случая са изпратени отново на съвета.

"С Решение по т. 32 от протокол № 24 от заседание на прокурорската колегия на ВСС, проведено на 28.06.2017 г., предложението и материалите към него са били върнати на Инспектората към ВСС за декласификция. На 11.07.2017 г. материалите са постъпили в ИВСС", съобщават от Инспектората.

Следва запитване до Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) за това как да бъде премахнат секретният гриф от въпросните материали. Шефът на комисията Борис Димитров отговаря на 18 юли, че "оставянето или премахването на грифа за сигурност е единствено в компетенциите и правомощията на лицето, което има право да подписва документа, съдържащ класифицирана информация, т.е. без съгласието на лицето, нивото на класификация не може да бъде променено".

"След преценка за липса на основание за декласификация на информацията по преписката и предвид обстоятелството, че с процесния акт на прокурорската колегия на ВСС фактически се дава възможност за изтичане на краткия давностен срок по чл. 310, ал. 1 от ЗСВ и избягване на дисциплинарната отговорност, с писмо с изх. № СР-16-6/19.07.2017 г., ИВСС изпрати повторно на прокурорската колегия на ВСС предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов", пишат от ИВСС.

Впоследствие прокурорската колегия отхвърля на 7 септември предложението за дисциплинарка заради изтичане на шестмесечния давностен срок, който тече от момента, в който нарушението е станало известно. В случая това е станало на 28 февруари, откогато датират медийните публикации за конфликта на Сарафов със следователите, разследващи трагедията в Хитрино. Така се оказва, че срокът за търсене на дисциплинарна отговорност от заместника на Цацаров е изтекъл на 28 август.

Споделяне

Още по темата

Още от България