ВСС заплашен със смяна, ако не подобри работата си

ВСС заплашен със смяна, ако не подобри работата си
Правосъдният министър Маргарита Попова отправи индиректно предупреждение, че ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не промени стила си на работа, може да бъде подменен.

В петък тя проведе среща с членовете на т.нар. правителство на съдебната власт, за го информира за срещите си в Брюксел.

Откритата за медиите среща продължи близо 2 часа и излезе далеч извън границите на информативната беседа. По време на нея Попова постави риторичните въпроси дали ВСС има воля за радикална реформа, за прозрачност при работата, за отчетност пред обществото и магистратската общност за кадровите назначения, както и за по-добро взаимодействие с останалите звена в съдебната система и изпълнителната власт.

Членовете на ВСС, които обикновено посрещат с бурен отпор критики от старана на изпълнителната власт, този път реагираха с примирение и вели опити за оправдание.

"Докато магистратската общност не усети здравата ръка на ВСС, почтеността и откритостта, промяна в съдебната система няма да има. Ще се наложи нас да ни променят", обясни в прав текст новата ситуация Маргарита Попова.

След срещата тя заяви пред медиите, че по време на всяко заседание ще поставя този ред от въпроси.

"Искам те да заговорят. С нас или без нас това ще се случи. Не говорим за срокове, но аз няма да остана със скромното си правомощие само да насрочвам заседанията на съвета", постави ултиматум министърът.

Прекратяване на мандата на сегашния състав на ВСС, избран през 2007 г. с петгодишен мандат, може да стане с промяна в Закона за съдебната власт.

Добро начало

Попова коментира, че с този разговор е поставено "добро начало" в работата между правосъдното министерство и Висшия съдебен съвет. По думите ѝ членовете на ВСС са си признали, че е липсвала политическа воля за реформи, имало е дефицити при кадровата политика, липсвала е прозрачност в достатъчна степен и взаимодействие с останалите власти.

"Добре е, че те сами си казаха. Аз ще настоявам за отговори защо досега нещата не са се случвали", каза още министърът, която вероятно е доловила признания повече от настроенията на членовете на ВСС, защото директни признания в разговора нямаше.

Правосъдният министър разкритикува и досегашната практика административните ръководители да не могат да си назначават свои заместници, а те да им бъдат налагани от ВСС. Според нея така се генерира атмосфера на "отрова от интриги и раздори" в съдилищата и прокуратурите.

Тя заяви, че мнозинството от ГЕРБ ще премахне това чрез промени в съдебния закон и разкритикува ВСС, че не е поемал инициативата за промяна на лошите закони.

Тезите на Попова бяха потвърдени от председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), както и от шефа на съдебния инспекторат.

Ръководителят на ВКС Лазар Груев видя в разговора начало на "катарзис" в съдебната система. Той също разкритикува кадровата практика на своите колеги като заяви, че вместо неговите предложения за съдии във ВКС, там са назначавани хора, за които нищо не се знае.

"След назначението на един колега, никой не излезе и една дума да каже. Бих приел ако някой бе казал, че не одобрява моето предложение", коментира Груев.

Константин Пенчев обясни, че както се иска политическа воля от правителство, така се иска и от "правителството на съдебната власт".

Шефът на Инспектората Анна Караиванова каза, че ВСС досега не са използвани докладите на Инспектората, за да вземат управленски решения. "Преди ден съветът назначи двама зам.-председатели в Районен съд – Търговище. Преди това ние бяхме предоставили доклад, че в този съд се пада средно по едно дело на съдия. За какво тогава са двама заместници?", риторично попита Караиванова.

Анелия Мингова, която представлява ВСС пред другите институции, заяви, че планът на правителството за реформи се приема. Нейният колега Пламен Стоилов (представител на следствието) заяви, че основната вина за липсата на резултати е законодателство, което дори "подпомага престъпността".

"Защо досега не са поели инициативата за промяна на това законодателство?", запита Попова.

Радка Петрова (бивш окръжен прокурор на Перник) изказа една от малкото защитни тези, обяснявайки, че работата на ВСС не е видяна в пълнота. "Ние търсим най-добрите кадри и ценим най-добрите кадри", коментира тя по повод на критиките.

Целият ЕС очаква съдебната реформа най-после да се случи

Междувременно посланикът на Франция Етиен дьо Понсен заяви пред министъра на правосъдието и висши магистрати, че целият Европейски съюз очаква съдебната реформа в България най-после да се случи. Ефективното правосъдие е най - важният елемент, за да постигнем резултати и в борбата с организираната престъпност, каза посланикът и добави, че очаква първи резултати от програмата на новото правителство в тази област още в края на годината.

"Приветстваме първите инициативи на българското правителство в областта на правосъдието. Видяхме една много амбициозна програма, която вярвам, че ще доведе до първи стъпки напред още в края на тази година. България може да разчита на цялата помощ на Франция – политическа и специализирана – за реализирането на тази програма", каза Етиен дьо Понсен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?