ВСС засега няма да вика Бойко Борисов за "опраскването" на Янева

Първо ще бъдат изслушани съдийките Ченалова и Янева за достоверността на изтеклите разговори

ВСС засега няма да вика Бойко Борисов за "опраскването" на Янева

Етичната комисия на Висшият съдебен съвет (ВСС) засега се отказа да вика премиера Бойко Борисов за изслушване по случая с изтеклите аудиозаписи с участието на съдиите "гнили ябълки" Румяна Ченалова и Владимира Янева, в които се чува, че Борисов поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да "опраска" Янева.

Първоначалното решение на Етичната комисия, оглавявана от Ясен Тодоров, който също е замесен в разговорите, както и шефът на ВАС Георги Колев (също член на ВСС), бе първият изслушан да бъде Бойко Борисов, за да се "изяснят фактите".

Сега обаче кадровиците на Темида са решили първо да призоват съдийките Янева и Ченалова.

"Ако те не се отрекат от думите си, ние ще започнем да викаме и останалите замесени. Засега няма смисъл, но всички замесени от ВСС са гарантирали, че са на разположение на проверяващите", разказаха участници в заседанието на Етичната комисия пред Mediapool.

Сред ВСС все по-упорито се лансира удобен вариант за замитане на "Яневагейт", който като първа крачка включва обявяване на записите на Владимира Янева и Румяна Ченалова за манипулирани. След това на двете ще им се даде възможност да се отрекат от думите си, а накрая ще се остави време на аферата да заглъхне от само себе си, както се случва всеки път.

Убеждаването на Янева и Ченалова вероятно няма да е особено трудно предвид факта, че и двете висят с дела пред прокуратурата, а главният прокурор Сотир Цацаров дори заплаши Румяна Ченалова с второ дело. Ченалова е с повдигнато обвинение за случая "Белведере", който бе оповестен от френския посланик Ксавие дьо Кабан м.г..

Самият Сотир Цацаров е едно от главните действащи лица в записаните разговори на Янева и Ченалова, редом с премиера Бойко Борисов.

В записите се чува Янева да обяснява как премиерът натискал Цацаров да "опраска" Янева, но самият главен прокурор не му се занимавало много с това и се опитвал да завоалира нещата.

В понеделник отвод от проверката на ВСС по "Яневагейт" си направиха председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров и друг неин член - Димитър Узунов. Техните имена също бяха сред споменатите (като "най-оправните във ВСС" -бел.ред.) от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева.

От три седмици сайтът "Биволъ" периодично публикува записи от разговорите между Янева и Румяна Ченалова.

В понеделник излезе запис от само 25 секунди. От него се разбира, че главният прокурор Цацаров лично е уведомил Янева, че срещу нея е образувано досъдебно производство за незаконно разрешените специални разузнавателни средства (СРС) по аферата "Червей".

"И вече вечерта Сотир ми звъни в 7 или 8 и ми казва: Искам от мен да го разбереш. Утре ти внасям в съвета, че е образувано… Не, образувано е производство срещу тебе и утре ти внасяме в съвета отстраняването", разказва Янева.

Очевидно въпросният разговор е проведен на 18 февруари – ден преди Висшият съдебен съвет да я отстрани от съдебната система по предложение на Цацаров, съобщава "Биволъ".

Това обаче противоречи на думите на главния прокурор от миналата седмица, че той е общувал с Янева "до момента, в който срещу нея е образувано досъдебно производство" – на 17 февруари.

Досега от записаните разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова се разбра, че шефът на Върховния административен съд Георги Колев се е опитал да спаси Янева от отстраняване от съдебната система заради аферата "Червей".

После Янева намесва премиера Бойко Борисов, който бил разпоредил на главния прокурор да я "опраска" заради разрешените незаконни специални разузнавателни средства по разработката "Червей". Самият Цацаров присъства в откровенията на Владимира Янева като добър за нея герой, който се опитва да завоалира нещата и също да я спаси по някакъв начин.

В края на миналата седмица в аферата бяха замесени още шефовете на етичната и бюджетната комисии във ВСС Ясен Тодоров и Димитър Узунов, които бяха представени в поредния записан разговор като "двамата най-оправни в съвета“, които изпълняват стриктно волята на Бойко Борисов. Друг член на ВСС Милка Итова се опитвала да успокоява Янева, че всичко около нея ще бъде наред.

Главният прокурор даде да се разбере, че държавното обвинение няма да прави разследване за търговия с влияние по съществото на изтеклите разговори, а ще дири кой е записвал Владимира Янева незаконно. Вече втора на седмица ВСС се чуди кого първи да разпита и все още не е предприел никакви мерки. Миналият четвъртък съветът отказа да създаде специална комисия за проучване на "Яневагейт".

Споделяне

Още по темата

Още от България