ВСС защити съда от нападките на Агенция "Митници"

ВСС защити съда от нападките на Агенция "Митници"

С много остър тон Висшият съдебен съвет осъди позицията на Агенция "Митници" по отношение на съдебното решение за лиценза на данъчен склад на "Лукойл България". Във вторник вечерта Административният съд в София град отмени предварителното изпълнение на заповедта на шефа на митниците Ваньо Танов за отнемане на лиценза на продуктопровода "Илиенци" и свързаните с него складови бази.

Причината за решението на съда е, че българското законодателство не позволява подобни действия, защото това би причинило голяма вреда на рафинерията и нейните клиенти.

В сряда сутринта Агенция „Митници” излезе с безпрецедентна декларация, насочена срещу съда.

"Тази нощ съдът пропусна шанса да разсее разяждащите българското общество съмнения, че в държавата ни управлява олигархия. Тази нощ над държава член на Европейския съюз и НАТО легна тежката сянка на чужди интереси. Тази нощ стана ясно, че в една правова държава не всички са равни пред закона и пред принципите на свободния пазар. Тази нощ институции загубиха достойнство, държавата – приходи, гражданите – вярата, че могат да живеят в нормална държава. Тази нощ законът коленичи и монополът победи", се казваше в декларацията на митниците, която бе приета като позиция на директора им Ваньо Танов.

Самият Танов получи подкрепа на позицията си от премиера Марин Райков, който го определи като "честен човек, който иска законът да бъде спазен".

Според ВСС изявлението на Агенция "Митници” засяга по недопустим начин независимостта на съдебната власт, още повече, че делото все още не е започнало по същество.

"Демократичен стандарт е независимостта на съдиите следва да се възприема като гаранция за свобода и безпристрастно прилагане на закона. Агенция "Митници” и останалите власти трябва да се въздържат от действия или изявления, с които уронват авторитета на правосъдието и по този начин рушат основите на държавността. Законът "коленичи", когато държавни институции или органи се намесват в работата на съда или недопустимо коментират неговите актове, особено когато са страна по конкретно дело", отговарят на свой ред от ВСС.

Преди това в декларация председателят на Върховния административен съд Георги Колев също защити административните съдии от емоционалната нападка на Танов.

"Административното правораздаване по Конституция има за цел да упражнява съдебен контрол върху всички актове на администрацията от горе до долу. Съдиите от Върховния административен съд няма да толерират случаи, в които страни по един спор в системата на административното правосъдие се опитват да влияят по извънсъдебен начин на хода на един неприключен спор", се посочва в позицията на Колев, чийто съд ще гледа спора на втора инстанция.

Съдия Георги Колев напомни, че органите на административното правораздаване са призвани да защищават правата и интересите на всички български граждани и фирми от незаконни действия на местни и централни държавни органи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?