Встъпването на венецуелския президент Уго Чавес в нов мандат може да бъде отложено

Датата, на която преизбраният президент на Венецуела Уго Чавес трябва да встъпи в длъжност за още един мандат, 10 януари, може да бъде отложена, съобщи Ройтерс, като се позова на правителствени източници.

В момента Чавес се възстановява след операция за отстраняване на злокачествен тумор. За състоянието на 58-годишния венецуелски президент не се знае почти нищо, освен че той бе опериран за четвърти път през последните 18 месеца. След операцията, според Ройтерс, състоянието му се усложнило заради респираторна инфекция.

Отлагането на датата на встъпване в длъжност може да предизвика бурни протести от страна на опозицията, която от месеци настоява Чавес да прехвърли пълномощията си на държавен глава, докато се възстановява в Куба.

Един от най-близките привърженици на Чавес, Диосдадо Кабельо, който е председател на парламента и член на ръководството на Единната социалистическа партия на Венецуела, оглавявана от президента, обяви, че въпросът с датата на полагане на клетва ще бъде поставен за решаване от Конституционния съд на страната.

Преди да отпътува за Куба, Чавес официално обяви вицепрезидента Николас Мадуро за свой приемник, ако при операцията или след нея възникнат усложнения, които няма да му позволят да изпълнява задълженията си. Той прикани своите сънародници непременно да гласуват за Мадуро, ако в страната се наложи да бъдат организирани нови президентски избори.

Проблемът с правомощията на държавния глава и предаването на властта е от изключителна важност не само за Венецуела, която е страната с най-големи петролни запаси в света. На карта е заложена и съдбата на съюза на няколко леви правителства в Латинска Америка, които зависят от подкрепената с много петрол щедрост на Чавес за оцеляването на техните икономики.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят