Всяка четвърта фирма в България се опасява от фалит

Всяка четвърта фирма в България се опасява от фалит

България е на първо място в ЕС по дял на фирмите, които се опасяват от фалит заради забавени плащания от контрагенти, сочи проучването на компанията за финансови услуги "ЕОС Груп". Делът на фирмите, които се опасяват от подобно развитие, се увеличава с 2% за последната година.

Близо 60% от компаниите казват, че забавените плащания намаляват печалбите им, а при 47% се получава директен недостиг на ликвидност, Негативните ефекти се компенсират основно с намаляване на инвестициите (27% от потърпевшите компании), съкращаване на служители или отказ от наемане на нови хора (25%), други вдигат цените (25%).

Средно българският бизнес получава парите си с 18 дни закъснение, а заедно с обичайното отложено плащане от средно 35 дни, забавата достига 53 дни. Средно в Източна Европа се плащат в срок 78% от фактурите при 76% в България.

Най-честната причина за забавянето на плащанията при фирмите е фактът, че длъжникът също се оказва кредитор и не може да вземанията си.

При гражданите лошите дългове възникват главно заради слаба финансова грамотност и неумение да управляваш личния си бюджет. "ЕОС Груп" цитира други изследвания, които показват, че средният длъжник в България е млад мъж с доход от 1000 - 1500 лв., работещ перспективна работа, който харчи неразумно за технологични устройства.

Близо половината (44%) от българските компании ползват услугите на колекторски фирми, за да съберат вземанията си.

Изследването "Навици на плащане в Европа 2018" се провежда за 11 път съвместно с независимия институт за пазарни проучвания Kantar TNS сред 3400 компании от търговията, индустрията и услугите в 17 европейски държави.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?