Всяка четвърта процедура ин витро с държавни пари е завършила с бебе през 2016 г.

Всяка четвърта процедура ин витро с държавни пари е завършила с бебе през 2016 г.

Една четвърт от всички процедури за една година, които са финансирани от Центъра за асистирана репродукция, са завършили с раждания. Това показват анализите на "Индекс на болниците", представен от "Галъп интернешънъл. Данните са за 2016 г., за да може да се обхванат резултатите на всички бременности и са предоставени от Центъра за асистира репродукция.

Общо 2710 са били процедурите, които е финансирал общественият фонд преди две години.

Общо 679 от всички процедури или 25% са завършили с раждания, а броят на появилите се бебета е 820, тъй като някои от бременностите са били многоплодни.

Болниците, които са работили с Центъра за асистиране репродукция през 2016 г., са били 32.

Броят на процедурите, които са извършени в тях обаче варира значително, както и процентът на успеваемост.

Най-малко опити за зачеване са били направени в 4 клиники – "Пулс" (0), "Нова Радост" (0), "Св. Лазар" (2) и МЦ-ЦАР (2).

Най-много пък са осъществени в "Надежда Репродуктив" (669), "Д-р Щерев" (445) и "Селена" (203).

Процентът на успеваемост за отделните клиники варира от 0 до 50%, като достига над средното ниво от 25%, само в 9 или по-малко от една трета от всички 32 болници.

Не само клиники в големите градове постигат висока успеваемост. В болницата "Свети Иван Рилски" в Тутракан са направени 140 ин витро процедури, от които 48 са приключили с раждания, при които са се появили 60 бебета. Така постигнатата успеваемост е над 34 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?