Всяка сграда ще влезе в регистър с координатите си при преброяването през 2021 г.

Преброяването ще стане на два етапа – по интернет и с преброители

Всяка сграда ще влезе в регистър с координатите си при преброяването през 2021 г.

Новото при предстоящото национално преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. е т.нар. георефериране. Това означава, че всяка сграда, обект на преброяването ще влезе в регистър с географските си координати, които ще бъдат определени по време на предварителния обход и на самото преброяване, съобщи Диана Янчева, заместник-председател на Националния статистически институт (НСИ), на пресконференция.

След като бъде създадена базата данни, тя ще бъде предоставена за ползване от общините, които сами ще могат да актуализират жилищния си фонд. Събраните данни са единствено за целите на преброяването, посочи Янчева.

От днес цялата информация за Преброяване 2021 може да бъде намерена на новия сайт www.census2021.bg.

Преброяването ще се проведе на два етапа – по интернет и с преброители, каза Сергей Цветарски, председател на НСИ.

Пробното електронно преброяване ще бъде между 20 и 26 март 2020 г. и то ще е за хората от цялата страна.

Отделно около 200 преброители ще посетят домакинствата само в Разград, Велинград и студентски град в София от 27 март до 2 април.

Представители на общините ще направят и предварително райониране между 9 и 13 март.

По време на преброяването ще бъдат направени и допълнителните изследвания за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението, каза Цветарски.

В преброителните карти ще има въпроси като - Колко деца имаме, колко бихме искали, защо хората създават потомство? Откога живеете в това населено място? Как оценявате условията в населеното място, в което живеете? Имате ли намерение да се преселите?.

"Както сме казвали много пъти, преброяването е една снимка на състоянието на страната. За нас успех би бил да направим снимка с максимално висока резолюция, така че да обхванем всички детайли в портрета на населението, което ще преброим" – така Сергей Цветарски коментира кое за него ще бъде успешното преброяване на населението.

Националното преброяване на населението и на жилищния фонд на територията на цялата страна ще се проведе през януари 2021 година. Това е 18-то преброяване на населението.

Мотото на Преброяване 2021 е "Включи се, защото си важен!", а логото е пясъчен часовник, пресъздаден чрез 20 точки, а нулата в 2021 е двадесет и първата точка. Символът и слогана са избрани след конкурс сред ученици и студенти от средните и висшите училища по изкуствата. Спечелило е предложението на студентка от Художествената академия.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?