Български производители предлагат мерки срещу двойния стандарт:

Всяка вносна храна - със сертификат, че е същата като в родината си

Всяка вносна храна - със сертификат, че е същата като в родината си

Всяка една партида храна, която се внася у нас, независимо от количеството и вида ѝ, да бъде придружавана от сертификат, че нейното съдържание, рецептура и състав са еднакви с продаваната на територията на страната, където е произведена. Този документ да се издава от официален контролен орган на държавата на производство и ако търговец у нас продава хранителни продукти без този сертификат, да бъде глобяван с процент от оборота му.

Това предвиждат промени в Закона за храните, които би трябвало да премахнат т.нар. двоен стандарт при храните, след като се установи, че редица производители променят състава и качеството на своите марки продукти за различните пазари в Европейския съюз. Поправките са разработени от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) съвместно със съюз "Произведено в България“ и Национален съюз на земеделските кооперации в България е бяха представени във вторник.

Според организациите тези сертификати ще гарантират на българския потребител, че храната, която консумира и същата като в останалите държави, обясни председателят на АИКБ Васил Велев пред журналисти.

Същият сертификат ще се изисква и когато чужда марка храна се произвежда и у нас, като водеща за удостоверяването на еднаквост ще е страната, в който е направена първата регистрация на производството на храната.

Когато обаче у нас е била първата регистрация на дадена храна такъв сертификат няма да се изисква. Не е посочено обаче как ще се постъпва, ако например български производител има цех в чужбина и прави там същата марка продукти, която първа е регистрирана у нас. 

Българската агенция за безопасност на храните ще е тази, която ще поддържа регистъра на всички удостоверителни сертификати и ще проверява дали търгуваните партиди храни разполагат със сертификата за съответствие. Ако се установи, че нямат такъв, те ще се изтеглят от продажба, а търговците им ще се санкционират. При първо нарушение глобата ще е между 1 и 3 на сто от оборота на фирмата за предходната година, а при повторно – от 5 до 10 процента, обясни председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев. Ако дружеството не е подало финансов отчет, наказанието ще се изчислява в размер на 12 пъти по оборота за последния месец, за който има данни.

"Сега действащото българско законодателство не урежда проблема с двойните стандарти при храните. Промените, които предлагаме на българския парламент са в синхрон с приетия от Европейския парламент доклад, в който официално се признават двойни стандарти при храните. Ако бъдат приети българските потребители ще имат възможност да консумират храни със същото качество, като останалите граждани на ЕС“, коментира Васил Велев.

Според авторите промените в Закона за храните ще доведат до увеличаване на административната тежест, но само при дългите вериги на доставки и за производителите на храни, които са извън територията на България.

"От Европейския съюз ясно заявиха, че има двойни стандарти при храните и това е нелоялна търговска практика. Не можем да чакаме обаче от Брюксел да решат този проблем, трябва да го решим на национално ниво. Българската държава е тази, която трябва да пази интересите на собствената си икономика и потребители. Затова се надяваме, че всички партии ще подкрепят инициативата“, коментира и председателят на съюз "Произведено в България“ Кънчо Стойчев.

Предложението на организациите предвижда още в шестмесечен срок от влизането в сила на този закон Българската агенция по безопасност на храните да извърши пълна проверка на съответствието на сертификатите с качеството на храните от една и съща марка, които се произвеждат и/или предлагат за продажба на територията на България и извън нея.

Още по темата
Още от Бизнес