Всяка втора данъчна декларация е подадена онлайн

Всяка втора данъчна декларация е подадена онлайн

Всяка втора данъчна декларация през тазгодишната кампания е подадена по електронен път, отчетоха от Националната агенция за приходите (НАП). Ведомството напомни, че 2 май е последният ден, в който могат да се обявят приходите, получени от миналата година по граждански договори, от наеми и други правоотношения.

Приходната агенция предупреждава, че за глобата за неподадена декларация е 500 лв., а за допуснати грешки и попълнени неверни данни санкцията може да стигне до 1000 лв.

Близо 500 хиляди са физическите лица в България, които задължително трябва да декларират пред НАП трудовите си доходи. Все повече от тях предпочитат да подават декларациите си по интернет вместо да се редят на опашки в офисите на НАП.

"Почти всяка втора данъчна декларация към момента е подадена по интернет и съвсем очевидно е, че хората предпочитат да свършат това, което имат да вършат към бюджета от компютъра вкъщи, вместо да посещават офис и да чакат някъде", каза Росен Бъчваров, говорител на НАП пред БНТ.

Два са начините да деклариране на данъците по електронен път- чрез електронен подпис или чрез персонален идентификационен код, който се издава безплатно във всеки офис на НАП.

От НАП предупреждават гражданите да не чакат последния възможен ден за деклариране на доходите си. Самоосигуряващите се българи освен данъчна декларация трябва да подадат и осигурителна, напомнят от приходната агенция.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?