Всяка втора жалба срещу Топлофикация е основателна

Всяка втора жалба срещу Топлофикация е основателна

Почти половината жалби срещу топлофикациите, подадени през 2005 г., са били основателни. Срещу електроразпределителните предприятия (ЕРП) решенията в полза на потребителите са били 80 на сто. Това сочи статистика на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), оповестени в понеделник от нейния председател проф. Константин Шушулов. От думите му обаче стана ясно, че ведомството му не е притеснено от голямото съотношение в полза на клиентите при решаването на споровете с енергийните дружества.

Жалбите за ток и парно не са много спрямо броя на потребителите, посочи Шушулов. На 1000  потребители на топлинна енергия 13 са се жалвали от надписани сметки, неправилно изчислен обем за отопление или сгрешена такса мощност. От 1000 консуматори на електроенергия 8 са протестирали срещу некачествени доставки, прекъсване на електрозахранването без предварително уведомяване и отказано присъединяване на нови абонати, допълни той. Общо срещу топлофикациите са били подадени 7 185 жалби, срещу ЕРП-ата – 34 399.

При жалбите срещу топлофикациите най-големият процент – 69 на сто, е за сгрешени сметки от топлинните счетоводители и самите доставчици на топлоенергия. Най-много са протестирани сметките, изготвени от фирмата за дялово разпределение “Техем”, но това е нормално, защото това дружество държи най-голям дал от пазара на топлинното счетоводство, обясни Шушулов.

Частните топлофикации искат повишение на цените си

Всички частни топлофикации са подали в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявление за повишаване на цените на топлинната енергия заради вдигната стойност на природния газ за първото тримесечие на 2005 г. Това съобщи председателят на комисията Константин Шушулов в понеделник.

От 1 януари синьото гориво поскъпна на вътрешния пазар със 7,15 на сто, като тогава ДКЕВР реши да запази цената на парното непроменена, въпреки че 70 на сто от топлофикациите ползват природен газ за производството на топлоенергия. Още в края на декември, когато комисия одобри поскъпването на газа, проф. Шушулов посочи, че дружествата за топлоснабдяване могат да си подадат заявление за нови цени, но реално те ще могат да бъдат разгледани чак през април.

Половината сметки после са били коригирани, като според комисията причините за грешките са обективни. Това е заради изравнителното засичане на топломерите, когато много хора не са си вкъщи и топлинните счетоводители изчисляват сметките им по стари данни, които след жалби на собствениците на жилищата се оказват неактуални. Друга причина са кражбите на топлинна енергия от хора, които уж са си спрели парното, и сметките им се поемат от съседите, посочи заместник-председателят на регулаторния орган Игнат Томанов. 

От битовите потребители на ток 28 на сто се оплакват от некачествените доставки на електроенергия, 21 процента – от сгрешени сметки, 11 на сто от прекъсване на електрозахранването, съобщи още Шушулов. През миналата година са били удовлетворени значително количество искове за обезщетения на клиенти, чиито електроуреди са били повредени заради аварии в главното табло за захранване или за подадено по-високо напрежение, допълни той. По-лесните повреди на ел.уредите се поправят от самото ЕРП, за по-тежките електроразпределителните дружества поемат ремонта им за своя сметка. Шушулов обаче не можа да посочи щети в какъв размер са били нанесени на битовите консуматори заради токови уреди.

Председателят на ДКЕВР каза още, че проверка в топлофикациите и ЕРП-ата е установила, че голяма част от жалбите не са формулирани ясно, което е станало причина за това да не бъдат разгледани. Всички граждани, които не знаят как да се оплачат от констатирани нередности в договорните им отношение с енергото или топлофикацията, могат да получат информация за това на откритите телефонни линии на ДКЕВР, които приемат обаждания всеки работен ден от 9 до 17,30 часа на тел. 02/980 15 51. Отделно комисията ще публикува брошури за правата на потребителите и начините за тяхната защита, които ще бъдат разпространявани на касите на енергийните дружества, допълни Шушулов.

ДКЕВР работи и по два арбитражни случая, единият от които е спор дали НЕК или ЕРП да захранва с електроенергия едно дружество, каза още Шушулов. Другият спор е между двама лицензианти за привличане на привилегировани потребители на природен газ, стана ясно от думите на шефа на ДКЕВР. Той обаче бе категоричен, че до приключването на арбитражните дела информацията по двата случая остава конфиденциална.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?