Всяко 12-то дете в света работи тежък труд

В "най-лоши форми" на труд, сред които робство, секс-търговия и тежки или незаконни дейности, е във лечено всяко 12-то дете на планетата. Това се посочва в доклад на британското поделение на УНИЦЕФ, цитиран от АФП във вторник.

Според данните, 350 милиона деца на възраст до 17 години работят, а 180 милиона от тях са "въвлечени в най-лоши форми на труд - тежка работа, робство, принудителен труд, във въоръжените сили, сексуална експлоатация с търговски цели и незаконни дейности". 97 процента от тези случаи са регистрирани в развиващи се страни.

В документа се посочва също, че в 43 страни, чийто годишен доход на глава от населението е 500 или по-малко долара, между 30 и 60 процента от децата са използвани за работа. В държавите, където средният доход е между 500 и 1000 долара, този процент е между 10 и 30.

Липсата на достъп до образование за момичетата, разпространението на вируса на СПИН и неуспеха на някои общности да защитят младите си членове са посочени сред причините, съдействащи за "най-лошите форми" на детски труд.

Споделяне

Още от Свят