Всяко четвърто дете в България страда от недостиг на желязо

Всяко четвърто дете в България страда от недостиг на желязо

Около 26 на сто от децата под петгодишна възраст в България страдат от недостиг на желязо. Това сочи проучване, представено на дискусия "Как да се преборим с дефицитите в хранителния режим на децата в България " в болница "Шейново". Проучването е обхванало 500 мъже и жени в страната, като са изследвани техните хранителните навици и начина на хранене на децата им.

Експертите посочват, че дефицитът на желязо по време на бременността влияе пряко върху здравето на новороденото, тъй като се увеличава рискът от развитие на анемия.

"Основната причина за ниските нива на желязо при малките деца в България е ранното въвеждане на киселото мляко и предпочитането на пилешкото месо, вместо балансирането на менюто с умерен прием на разнообразни храни - телешко, риба, яйца, зеленолистни.

"Социалният статус на семейството е от голямо значение - недостигът на желязо е типичен за деца, чиито семейства имат по-малко възможности", коментира д-р Румен Велев, директор на лечебното заведение.

По данни на Световната здравна организация 29 на сто от бременните българки страдат от недостиг на желязо, докато във Франция и Германия процентът е около 12 на сто. Децата, подрастващите, бременните и кърмещите жени трябва да приемат минимум 18 мг желязо на ден, съветват лекарите.

Над 18 на сто от бременните жени страдат от недостиг на цинк, се казва още в проучването. Този процент е сред най-високите в световен мащаб и е сравним единствено с Румъния.

"Ниските нива на цинк у бременните жени могат да окажат влияние върху развитието на мозъка и нервната система на зародиша. Набавянето му е чрез консумиране на бобови култури, семена, ядки и морски продукти, пълнозърнести храни", коментира доц. Христо Мумджиев, специалист по детски болести.

Споделяне

Още от България