Всяко десето бебе у нас се ражда недоносено

Всяко десето бебе у нас се ражда недоносено

Близо 7 000 недоносени деца се раждат всяка година в България, което е почти 10 на сто от всички новородени, сочат данни на Асоциацията по неонатология, изнесени от неправителствени организации в петък

Най-тревожна е статистиката в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната - 20 на сто, съобщи д-р Радка Масларска, началник на отделението "Неонатология" в болница "Токуда".

 

Недоносените деца, почти в 100 процента от случаите, имат някакъв здравословен проблем, като след раждането си те остават за наблюдение в болницата до 90 дни, допълни д-р Масларска. По думите ѝ е необходимо държавата да увеличи финансирането на наблюдението и на лечението на тези деца, нуждаещи се от високоспециализирани изследвания, грижи, двигателна рехабилитация и много прегледи при лекари специалисти.

 

Предстои представянето на единно становище на неонатолозите, в което те ще настояват недоносените деца да бъдат консултирани и наблюдавани от неонатолог до 5 години след раждането им, а не както досега - от личния лекар, каза д-р Валентина Гергинова, неонатолог в АГ-болница "Шейново".

 

Тя се аргументира с това, че преждевременно родените деца често изостават в растежа си, а личните лекари не проследяват адекватно състоянието им.

 

Всички аспекти в грижите и нуждите по новородено недоносено дете са публикувани на новосъздадената интернет страница www.premature-bg.com.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?