Всяко министерство – с антикорупционен план до 30 август

Всяко министерство – с антикорупционен план до 30 август

Всяко министерство трябва да представи антикорупционен план до 30 август. Това е решил Националният съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет на първото си заседание в четвъртък, съобщи правителствената пресслужба.

"Убедена съм, че докато всеки един министър или директор на дирекция не приеме създаването и прилагането на антикорупционни политики в своята администрация като лична кауза, трудно можем да говорим за борба с корупцията, дори като превантивна мярка", посочила вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която ръководи съвета.

Тя очаква всяка институция да подходи не формално, като преписва нормативни разпоредби, а да опише конкретните антикорупционни мерки, които ще предприеме.

След представянето на антикорупционните планове на министерствата Центърът за превенция и противодействие на корупцията ще извърши анализ и ще предложи конкретни мерки за борба с корупцията, включително и изготвяне на стандарти за проверка на интегритет на служителите в държавната администрация, е посочено в съобщението.

На заседанието е била приета и пътна карта, която следва препоръките от доклада за Механизма за сътрудничество и проверка от 2017 г., с мерки за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция, както и механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред обществеността.

Пътната карта предвижда в края на октомври, след провеждане на обсъждане, работна група да изготви предложения за промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, като се обхване и частният сектор.

Захариева е съгласна, че е необходима изцяло нова наказателна концепция.

Националният съвет по антикорупционни политики е създаден през 2015 г. със задача да координира и контролира създаването и изпълнението на антикорупционни политики.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?