Всяко трето такси в Пловдив не плаща данъци

Всяко трето такси в Пловдив не плаща данъци

Общо 600 от 1700-те таксита в Пловдив не са плащани никакви данъци, което е довело до укриване на данъци в размер на поне два милиона лева. Това сочат данни от проверка на окръжната прокуратура в Пловдив. За укриване на данъци в особено големи размери обвиняеми са управителите на таксиметровите фирми и съучастниците им.

В първия случай управител на две компании в Пловдив от февруари 2012 г. до края на март 2015 г. не е платил над 1.5 милиона лева корпоративен данък. Засега той е задържан под стража, но предстои да бъде внесен обвинителен акт срещу него в съда. Второто производство е образувано срещу друг управител на таксиметрова фирма и двама негови съучастници за това, че не са платени 200 000 лева корпоративен данък между март 2014 и същия месец на 2015 г.

Наблюдаващият прокурор е постановил арест за 72 часа за всички обвиняеми. Прокуратурата ще иска от съда постоянното им задържане под стража.

От проверка на прокуратурата е станало ясно, че до 2007 г. е бил заплащан патент за извършване на таксиметрова дейност, а приходите в бюджета са били около 750 000 лева годишно. След тази година те не са надвишавали 60 000 лева годишно. През 2014 г. са били платени едва 26 000 лева корпоративен данък. По двете досъдебни производства са разпитани над 600 свидетели, извършени са счетоводни експертизи и има голям обем писмени доказателства.

Има засечени и пропуски в комуникацията между приходната агенция (НАП) и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

В същото време таксиметровите шофьори в Пловдив обявиха, че готвят протест на 4 декември и подписка срещу подготвяните промени в Закона за автомобилните превози, които ги засягат. С промените се въвежда патентен данък от 1000 лева. Шофьорите твърдят, че не могат да изкарат и половината от тези пари и настояват да се спазят законите в страната, според които патентът трябва да е 10%, така както плащат всички фирми.

Споделяне

Още от България