Всяко второ семейство у нас се кара за пари, в Европа – всяко трето

Всяко второ семейство у нас се кара за пари, в Европа – всяко трето

Парите са основната причина за спорове в почти половината от семействата в България (49%). За сравнение - в Чехия, Словакия и Полша около една трета от двойките спорят за финансите си, съответно 29%, 31% и 33%. След изневерите, парите са втората причина за разводите в България, сочат данните от международно изследване на компанията за бързи кредити "Профи Кредит", обявени в сряда.

"Повече от половината българи (61%) се карат за разходите си, доходите са причина за спорове във всяко трето домакинство, а едва четвърт от кавгите за пари са заради финансите като цяло, както и за заеми", обобщава резултатите от проучването Александра Тодорова, маркетинг директор на българския офис на компанията.

Хората обикновено имат ясна представа за какво и каква сума да вземат назаем, но спорят разгорещено за причината, сроковете и размерите на вноските. В Чехия и Словакия кавги за разходи има при 54% от двойките, а във всяко шесто домакинство партньорите се карат заради заплатата.

Българите се карат за разходите по домакинството, поляците – за облекло.

Разходите за домакинството са основа за спорове при една четвърт от българите, следвани от разходите за хоби (18%) и облекло (22%), сочи още проучването.

В Полша причината за всеки четвърти спор (27%) са разходите за облекло, чанти и обувки.

Кавгите на словаците пък са заради скъпите им хобита, което се отнася предимно към жените.

В Чехия една четвърт от кавгите са за разходите за храна.

В България в споровете се включват още разходите за храна (14%) и за домакинството (12%).

Заем от семейството е равно на причина за спор

Една от причините за споровете за пари са заемите, включително и тези в рамките на семейството, сочат данните от проучването.

Почти половината от чехите прибягват до тях, както и 45% от словаците. Много от тях признават, че понякога дори изгоден заем, взет от член на семейството, може да им донесе проблем.

Българите се придържат към мотото - "Парите могат да развалят взаимоотношенията" и 43% от тях предпочитат да взимат заеми от банкови или небанкови кредитни компании. При поляците ситуацията е подобна.

Според проучването, гражданите на всички изследвани страни предпочитат да се допитат до семейството или близки приятели при проблем със семейните финанси.

Проучването е направено сред 4000 души на възраст между 18 и 70 години в България, Чехия, Полша и Словакия. Изследването е реализирано от агенция за IPSOS през първото тримесечие на 2015 г. чрез онлайн допитване.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?