Втора акция за събиране на стара битова и електронна техника

В неделя от 10 до 19 часа ще има втора акция за събиране на електронни отпадъци в няколко града на страната. Тя е част от националната кампания “Бъди отговорен. Е–рециклирай”, съобщи правителствената информационна служба.

Мобилни пунктове ще има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Несебър, Обзор, Свети Влас и Равда. В тях ще се приема излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (е-отпадъци) – компютри, малки и големи домакински електроуреди, батерии, детски играчки и други.

Министърът за развитие на е-правителство Роман Василев ще даде старт на инициативата в Пловдив на мобилния пункт на площад “Понеделник пазар” - срещу входа на ДКЦ 1. Министърът на околната среда Юлиан Павлов пък ще обяви началото на събирането на е-отпадъци в София пред храм паметника “Александър Невски”.

Е-отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки. Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10% се рециклират. Важно и икономически целесъобразно е ценните природни суровини като злато, сребро, паладий, мед и други, вложени в изработката на електронните уреди, да бъдат оползотворени.

Кампанията се реализира в партньорство с Министерството на околната среда и водите и с медийната подкрепа на сайта "Горичка" и БГ радио. Към нея се присъединиха и две големи младежки формации за природозащита - Националният ученически екопарламент и Националният воден парламент.

Средствата, събрани от кампанията, ще бъдат дарени на две организации - сайта за обучение www.ucha.se и инициативата “Аз, ученикът”.

Подробности за разположението на пунктовете по градове, информация за отпадъците, които могат да се предават, както и как ще бъдат извозени, могат да се намерят във фейсбук страницата на кампанията https://www.facebook.com/ereciklirai, както и на сайта на рециклиращата компания: http://orders.ecologica.bg/.

Първата акция в кампанията “Бъди отговорен. Е–рециклирай” се проведе на 27 април в София. Тогава столичани предадоха над един тон и половина е-отпадъци за рециклиране. Събраните средства бяха дарени на сайта http://ucha.se/ за разработването на нови интерактивни уроци за деца.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?