Втора бюджетна актуализация ни чака в края на годината

Втора бюджетна актуализация ни чака в края на годината

С думите, че очакват най-накрая анонсираната от правителството актуализация на бюджета да влезе за обсъждане в Народното събрание, във вторник политици и отдясно, и отляво прогнозираха, че ако тя не сработи и не се направят нужните реформи за съкращаване на държавните разходи, през есента или зимата ще се наложи втора актуализация.

На пресконференция в партийната централа на "Раковски“ 134 лидерът на СДС Мартин Димитров предупреди, че може към края на годината кабинетът да направи втора актуализация на бюджета.

Според него причина за това са нарастващите разходи в сегашния вариант за актуализация и липсата на реформи. "Ако правителството не вземе сериозни мерки за съкращаване на администрацията и не прокара реформите, има и сериозен риск в близкото бъдеще държавата да опре до Международния валутен фонд (МВФ) и той да наложи мерките, които днес се отлагат“.

Димитров, който е и председател на икономическата комисия в НС, се обяви още за свиване на бюджетния дефицит до най-много 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) и за сериозни реформи, които да позволят идната година страната да има балансиран бюджет.

Съпредседателят на Синята коалиция обаче не каза каква ще е позицията на парламентарната група при гласуването на актуализирания вариант на бюджета. По думите му това ще стане известно, когато законопроектът бъде внесен за разглеждане в пленарна зала.

Другият партньор в коалицията – ДСБ - не се ангажира с коментари по актуализацията, а от партията само посочиха, че ще ги направят, когато видят проекта.

Вариант за втора актуализация на бюджета за тази година допусна и лидерът на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев. Пред журналисти в централата на партията на "Позитано“ 20 той каза: "Ако нищо не се промени в поведението на правителството, приходите могат да бъдат по-малко не с очакваните два милиарда лева, а с около 2.4 млрд.“.

Станишев каза още, че няма да подкрепят предложението за актуализация. "Няма как да подкрепим макрорамката, без ясни отговори на конкретни въпроси, като на този каква е причината да спаднат рязко приходите“, обясни той.

По думите му между двете четения на промените в закона за бюджета от левицата ще внесат конкретни предложения.

Според БСП актуализация на бюджета не е правена от 1996 г. и това е показателно за провала на Симеон Дянков и финансовата политика, която той води.

Станишев смята още, че в края на годината ситуацията с бюджета ще е много сериозна, и за да се намали дефицитът за 2011 г., ни чака рязко увеличаване на данъците или сключване на споразумение с МВФ.

Според него е възможен и вариант да се наложи ползването и на двете мерки.

Следващата година може да се окаже по-тежка от 2010 г. за хората, за икономиката, за страната като цяло.

По думите му предлаганото орязване на бюджетите на общините ще ги доведе до кризисно състояние и фалит за някои от тях. Станишев посочи, че се дискриминират общините, които не се управляват от кметове на ГЕРБ, като при тях орязването при актуализацията е по-голямо.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?